Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Als lid van de medezeggenschapsraad op een scholengemeenschap kreeg ik van het bestuur een concept-reglement voor internetgebruik op school. Het gaat om regels waar systeembeheerder, rector of directeur zich aan moet houden bij computeraccounts en e-mailaccounts. Die regels vond ik nogal streng, zeker waar het doorzoeken van mailboxen, kluisjes en dergelijke betrof. Kan het schoolbestuur zomaar zulke regels stellen? En gelden die dan ook voor scholieren die MR-lid zijn?
Antwoord: In diverse eerdere vragen kwam het onderwerp van internetreglementen op bedrijven aan de orde. Voor scholen gelden ongeveer dezelfde regels.
Kort gezegd komen die er op neer dat een organisatie wel regels mag stellen, maar dat enig privégebruik van de IT-middelen toegestaan moet blijven. Monitoren dient in principe anoniem te gebeuren, bijvoorbeeld door alleen te kijken naar dataverkeer en een geautomatiseerd mailtje te sturen. Persoonsgericht monitoren en/of rapporteren aan management wat er precies gebeurt, mag alleen met een concrete aanleiding.
Bij bedrijven heeft de ondernemingsraad (OR) instemmingsrecht met een IT-reglement. Bij scholen is dat de medezeggenschapsraad (MR), waar ook leerlingen in zitten. Het bestuur volgt dus de juiste procedure, hoewel ze wel streng insteken zo te lezen. Een regel als "de school mag op elk moment het kluisje doorzoeken, ook zonder enige aanleiding" zou niet door de beugel kunnen bijvoorbeeld.
Wanneer het gaat om personeel dat lid is van de OR, of scholieren die lid zijn van de MR, dan is extra zorgvuldigheid geboden. Overleg en discussie binnen deze raden is vertrouwelijk, en de werkgever heeft daar dus niets te zoeken. Er moeten dus waarborgen zijn om te zorgen dat de werkgever niet kan kijken in deze discussies. De betreffende mailadressen zouden op een aparte lijst gezet kunnen worden waardoor de snuffeltools, pardon monitortools, dan weten dat ze deze moeten overslaan.
Ook kunnen aparte mailboxen worden aangemaakt die alleen voor MR-werk gebruikt mogen worden. Omdat er daarnaast ook 'gewoon' mailverkeer mogelijk is, en het hier gaat om een mailbox met speciale functie en geheimhoudingsstatus, is zo'n regel gerechtvaardigd. De werkgever kijkt dan niet in die mailbox, en de medewerker doet niets privé met die mailbox.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.