De wens van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie om de politie computers te laten hacken is schadelijk voor burgers. Dat stelt Jaap-Henk Hoekman, wetenschapper bij TNO en professor security en toegepaste cryptografie aan de Radboud Universiteit, in een opinie genaamd 'Terughacken maakt meer kapot dan me lief is'. Opstelten stuurde eerder deze week een brief naar de Tweede Kamer waarin hij aangaf dat de politie meer bevoegdheden moet krijgen om cybercrime te bestrijden.
Nadelen
Naast de voordelen voor politie zelf, zoals het kunnen afluisteren van versleutelde berichten omdat er meteen op de computer meegekeken kan worden, zijn er ook nadelen merkt Hoekman op. Het gaat dan bijvoorbeeld om het waarschuwen van slachtoffers van cybercrime, zoals ook met het Bredolab-botnet gebeurde. Daar toonde de Nederlandse politie een boodschap dat het systeem was besmet met malware.
"Ik zou eerlijk gezegd behoorlijk geschokt zijn als een vergelijkbare mededeling van de FBI (of de Chinese politie) op mijn beeldscherm zou verschijnen! Hoe kan ik er op vertrouwen dat zij niet stiekem toch nog een klein achterdeurtje hebben opengelaten? Zulke acties versterken het gevoel dat er altijd iemand met je meekijkt, en hebben dus een grote impact op de privacy van de burger", aldus de professor.
Cybercrime
Hoekman stelt dat cybercrime een aantal oorzaken heeft. Eén daarvan is dat gelegenheid de dief maakt. "Het bestaan van botnets bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door de beroerde beveiliging van computers. Dit is deels te wijten aan onkunde van de gebruikers, maar zeker ook aan de nog steeds te wensen overlatende veiligheid van software en systemen." Volgens de professor helpen investeringen om deze zaken te verbeteren.
"We verliezen wel eens uit het oog dat de systemen die we nu gebruiken om wereldwijd te communiceren en handel te drijven, en waarop een hele kritische infrastructuur is gebouwd, daar oorspronkelijk helemaal niet voor bedoeld waren."
Noodzaak
Hoekman besluit door te stellen dat het nut en de noodzaak voor de door de minister aangekondigde nieuwe maatregelen niet overtuigend zijn aangetoond. "De voorstellen ondermijnen de (legitieme) wens van gebruikers zoals u en ik om ons tegen een al te sterke, nieuwsgierige overheid (en private sector!) te beschermen."
De professor denkt dat naar aanleiding van het Nederlandse voorbeeld andere landen met vergelijkbare wetgeving zullen komen. "Welke rechtspositie heeft een Nederlandse burger dan nog? Het is essentieel de balans tussen de macht van de staat en die van haar burgers in evenwicht te houden. Deze voorstellen verstoren dat evenwicht."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.