Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Het werd weer eens tijd voor een bezemwageneditie van de Juridische vraag, zeker nu Arnouds nieuwe boek Security binnenkort uitkomt. Daarom behandelen we elke dag tot volgende week in het kort een vraag.
Vraag: Ons digitaal archief werkt met gescande documenten in TIFF formaat, als plaatje dus. Nu is er veel vraag of wij er PDF van kunnen maken en de tekst OCR'en zodat deze bestanden doorzoekbaar zijn. In hoeverre zijn gescande documenten dan nog rechtsgeldig?
Antwoord: In 99% van de gevallen maakt het niets uit hoe je een document hebt opgeslagen. Waar het om gaat is of je kunt bewijzen wat er is afgesproken, en digitaal bewijs is net zo rechtsgeldig als bewijs op papier. (Natuurlijk is digitaal bewijs in theorie eenvoudig te manipuleren, maar de rechter doet niet aan "in theorie", die wil weten of dit specifieke document gemanipuleerd is en zo ja waarom.)
Bewijs mag in elke vorm worden geleverd, zolang de rechter maar overtuigd raakt dat het aangeleverde materiaal duidelijk onderbouwt wat de partijen daarover zeggen. De enige uitzondering is de ondertekende akte: een stuk papier met handtekening, al of niet bij de notaris. Daarvan geldt in beginsel dat dit voor partijen bindend bewijs is van wat er afgesproken is. De rechter zal dus nooit vooraf gaan onderzoeken of de e-mail wel echt is, of mails afwijzen enkel omdat het mails zijn. Hoofdregel is, zolang de partijen zelf niet onderbouwd bezwaar maken, mag alles worden overlegd en kan de rechter dat gewoon meenemen in de beoordeling van de zaak.
Wanneer de rechter niet goed kan inschatten wat een bewijsstuk nu precies bewijst, of er gerede twijfel is over de echtheid, kan een deskundige worden ingeschakeld die daar een verklaring over afgeeft. De rechter kan ook kijken naar andere omstandigheden. Wie bijvoorbeeld stelt dat een mail over een lening vervalst is, maar wel vanaf zijn bankrekening geld heeft overgemaakt onder vermelding van “aflossing lening”, staat niet sterk.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.