Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Het werd weer eens tijd voor een bezemwageneditie van de Juridische vraag, zeker nu Arnouds nieuwe boek Security binnenkort uitkomt. Daarom behandelen we elke dag tot volgende week in het kort een vraag.
Vraag: Ik word op internet zwartgemaakt. Wat kan ik doen?
Antwoord: Smaad op internet is lastig aan te pakken ben ik bang. Het is niet zo eenvoudig te bewijzen dat sprake is van smaad: op grond van de vrije meningsuiting mag men veel zeggen, ook negatieve feiten en opinies. Er geldt namelijk dat niet alles dat negatief over iemand is, automatisch smaad is. Als er een maatschappelijk belang is (bijvoorbeeld een vermoeden van oplichting of ander dubieus handelen) dan mag daarover worden geschreven, ook in negatieve zin en ook zonder wederhoor naar de betrokkene.
Er moet dus bewijs komen dat men met kwade opzet dit doet om u te beschadigen. En daar zit hem de kneep: een intentie is lastig aan te tonen bij een uiting. Als dat bewijs rond te krijgen is, dan kun je een civiele procedure beginnen, dat wil zeggen dat je zelf een rechtszaak begint tegen deze persoon. U kunt dan eisen dat deze persoon ophoudt dit te doen, op straffe van een dwangsom (boete) voor elke keer dat hij/zij het toch doet. Besef wel dat dit u minstens enkele honderden euro's griffiegeld kost, en als u een advocaat inschakelt kan het makkelijk over de duizend euro gaan.
Een aangifte wegens smaad is ook mogelijk. Maak hiervoor een afspraak met de politie en vraag naar een agent met verstand van internet. Neem printouts mee van al het materiaal en bewijs waarmee u de uitingen linkt aan degene die volgens u de plaatser is.
In de praktijk blijkt het vaak effectiever om eigen berichten te plaatsen die de smaad tegenspreken, of die uzelf in algemene zin positief presenteren. Zie enkele tips over wat in de praktijk wel werkt.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.