image

"Virusscanner maakt gebruiker laks en naïef"

donderdag 17 november 2011, 13:02 door Redactie, 18 reacties

Door programma's die de beveiliging steeds meer uit de handen van internetgebruikers nemen, raken diezelfde gebruikers laks en naïef of doen onvoldoende vaardigheden op. Dat stelt Jan van Dijk van de Universiteit Twente. Van Dijk onderzocht samen met Alexander van Deursen het internetgebruik van de Nederlander. We zouden in vergelijking met vorig jaar veel minder voorzorgsmaatregelen nemen om onszelf te beschermen tegen de negatieve gevolgen van het internetgebruik

Virusscanners, firewalls, spamfilters, pop-up blokkeringen en anti-spyware programma worden minder geïnstalleerd en wachtwoorden nauwelijks veranderd "Erg risicovol", denkt Van Dijk die vermoedt dat dit komt omdat programma's de beveiliging steeds meer overnemen. Daardoor worden jongeren "laks en naïef" en doen 55-plussers "onvoldoende vaardigheden" op om de juiste beschermingsmaatregelen te nemen.

Levensbehoefte
De onderzoekers zien internet uitgroeien tot "een eerste levensbehoefte vergelijkbaar met eten en drinken", maar waarschuwen voor een gebruikerskloof tussen hoog- en laagopgeleiden.

Reacties (18)
17-11-2011, 14:02 door Anoniem
Oftewel, ga maar zonder gordel in de auto zitten. Als je dan verongelukt leer je wel voorzichtig rijden.
17-11-2011, 14:15 door Spiff has left the building
Het artikel "Nederlander eet, drinkt en internet!"
http://www.utwente.nl/nieuws/nederlander-eet,-drinkt-en-internet!
zegt:
Virusscanners, firewalls, spamfilters, pop-up blokkeringen en anti-spyware programma worden minder geïnstalleerd en wachtwoorden nauwelijks veranderd. "Erg risicovol", denkt Prof. Van Dijk die vermoedt dat dit komt omdat programma's de beveiliging steeds meer overnemen. Daardoor worden jongeren "laks en naïef" en doen 55-plussers "onvoldoende vaardigheden" op om de juiste beschermingsmaatregelen te nemen.
Onduidelijk is wélke programma's bedoeld worden die "de beveiliging steeds meer overnemen".
Maar het citaat laat een redenering zien volgens welke het steeds meer overnemen van de beveiliging door programma's (waarbij onduidelijk is welke daarmee worden bedoeld) leidt tot het laks en naïef worden van jongeren en het onvoldoende vaardigheden opdoen door 55-plussers om de juiste beschermingsmaatregelen te nemen, en dat zou dan de oorzaak zijn van het minder installeren van virusscanners, firewalls, spamfilters, pop-up blokkeringen en anti-spyware programma en het nauwelijks veranderen van wachtwoorden.

Dus volgens het bron-artikel is het niet zo dat de virusscanner de gebruiker laks en naïef maakt, zoals de kop boven het Security.nl artikel zegt, maar de programma's die "de beveiliging steeds meer overnemen" (onduidelijk welke worden bedoeld) maken de gebruiker laks en naïef waardoor die mogelijk geen virusscanner installeert.

Nah, ik ben benieuwd wat er beweerd wordt in de werkelijke bron, het rapport "Computer- en Internetgebruik 2011".
Maar dat lijkt nog vrijgegeven te moeten worden, vandaag.
17-11-2011, 14:28 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-11-2011, 15:42 door Erik van Straten
Door Anoniem: Oftewel, ga maar zonder gordel in de auto zitten. Als je dan verongelukt leer je wel voorzichtig rijden.
Een m.i. betere vergelijking is dat veel bestuurders van auto's met ABS en winterbanden minder afstand plegen te houden dan verstandig is.

Overigens een slecht verhaal. Het is een mythe dat het regelmatig veranderen van je wachtwoord voorkomt dat je account gekaapt wordt, ik durf het tegendeel te beweren. Wel is het zo dat mensen van nature slechte wachtwoorden kiezen omdat ze menen toch niks te verbergen te hebben. Verder, als je zou willen kiezen, is het -bij normaal gebruik- statistisch veiliger om alle relevante software op je PC gepatched te houden in plaats van een virusscanner te installeren (ik doe overigens allebei).

Dat webbrowser makers om het hardst schreeuwen dat de laatste versie van hun product nu nog veiliger is wordt helaas nog steeds niet begrepen, hooguit is een product minder lek (maar door de toename van functionaliteit is zelfs dat zelden het geval).
17-11-2011, 16:27 door Anoniem
Door Peter V: Laten we de Brandweer afschaffen.

Mensen worden anders laks en naïef..!
Laten we meteen maar de politie en ambulance ook even afschaffen,mensen worden anders toch wel laks en naief! Haha! (;
17-11-2011, 16:34 door Anoniem
Mischien kunnen de -securityproviders een soort van les-stof/testjes in hun security software verwerken? Zo van: denkt u dat het veilig is om op deze link te klikken? Zo ja,klik er maar even op...U HEEFT EEN VIRUS OPGELOPEN! En daarna meteen: wees gerust, dit was maar een NEP-VIRUS! Vraag 2: denkt u dat het veilig is om de attachement bij dit mailtje te openen? Zo ja,klik er maar eens op....U HEEFT EEN TROJAN OPGELOPEN! Vervolgens: rustig maar ,deze keer was het loos alarm.
17-11-2011, 18:40 door Anoniem
en doen 55-plussers "onvoldoende vaardigheden" op om de juiste beschermingsmaatregelen te nemen.

Meestal is dit van toepassing bij Windows. Ik ken weinig mensen die Windows echt onderhouden. Zoals het regelmatig defragmenteren van je hdd/ssd.
Is dit soort uitgebreide onderhoud niet ouderwets? Ik snap wel dat je bijvoorbeeld Ccleaner of Bleachbit gebruikt om voor het 'schoonmaken' van diverse programma's..
17-11-2011, 18:53 door Nietsnut
Betere titel :
Windows maakt gebruiker paranoid en angstig door al het geinstaleer van Virusscanners, firewalls, anti-spyware wat dagelijks geupdate moet worden
17-11-2011, 19:27 door Anoniem
Door Nietsnut: Betere titel :
Windows maakt gebruiker paranoid en angstig door al het geinstaleer van Virusscanners, firewalls, anti-spyware wat dagelijks geupdate moet worden

Want met ander besturingssysteem kan er niks gebeuren bedoel je? beetje kortzichtig niet?
18-11-2011, 06:49 door Anoniem
Door Nietsnut: Betere titel :
Windows maakt gebruiker paranoid en angstig door al het geinstaleer van Virusscanners, firewalls, anti-spyware wat dagelijks geupdate moet worden

Ik ben bang dat jij het niet begrepen hebt (of wil je je alias eer aandoen?) Het installeren van virusscanners, firewalls anti-spyware enz, is geen paranoia. Ook grote systemen die op andere OSsen draaien hebben beveiligingen en beveiligingen moeten onderhouden worden. Wanneer dat goed is opgezet, heb je als gebruiker daar zelden last van, omdat alles op de achtergrond en door de software zelf wordt afgehandeld. Mocht jij een niet Windows gebruiker zijn, de mate waarin je OS wordt gebruikt, bepaalt je risico. Omdat de meeste PC's met Windows worden geleverd, is dit OS het meest bedreigd. Maar kijk naar de smartphones, daar gebeurt langzaam hetzelfde. Ook voor die omgeving komen virussen in omloop en dat zullen er alleen meer worden.

Voor de Apple-aanhangers: ook op die PC's, smartphones enz. kan het fout gaan. En inderdaad, door alleen legale software en de juiste veiligheidsmaatregelen kun je de boel dicht houden.

Voor de Linux broeders: het is jammer, dat Linux niet zo'n verspreiding heeft gekregen als Windows, want dan zouden we kunnen zien of dat het inherent veiliger is. In de tussentijd zou ik toch op de beveiligingen letten.
18-11-2011, 10:43 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-11-2011, 10:55 door Anoniem
hallo ik ben 60 jaar.en mijn pc is upto day
en schoon te schoon en super snel om dat ik het goed bij houdt.
...in welke wereld leeft deze manen uit twente
ook zij kunnen naar huis zo als zo veel van een universiteit de groete uit r-dam
18-11-2011, 11:11 door Anoniem
haaaaaaaaaa ik wil geen internet meer hak de kabel door buiten!!
18-11-2011, 11:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-11-2011, 12:15 door Mysterio
Het is redelijk noodzakelijk om je computer te voorzien van de nodige beveiligingssoftware, ongeacht het OS (al zou je kunnen stellen dat het bewust kiezen van je OS kan bijdragen aan de algehele robuustheid van je systeem) Het is echter wel zo dat zodra mensen het gevoel hebben dat ze goed beschermd zijn ze geneigd zijn hogere risico's te nemen.

Je kunt de beveiliging van je systeem niet uitbesteden aan een stuk software. Doe je dat wel, dan ben je laks en naïef, want de allerbeste beveiliging is een bewuste gebruiker. Ongeacht de leeftijd! Een bewuste gebruiker kan behoefte hebben aan goed gereedschap en daar komt de virusscanner om de hoek kijken.

Een goede virusscanner geeft je net zo min een vrijbrief om dan maar stomweg op alles te klikken als dat een autogordel je de vrijbrief geeft om tegen een boom aan te rijden.
18-11-2011, 14:00 door Spiff has left the building
Door Spiff, do.17-11, 14:15 uur: [...]
Nah, ik ben benieuwd wat er beweerd wordt in de werkelijke bron, het rapport "Computer- en Internetgebruik 2011".
Maar dat lijkt nog vrijgegeven te moeten worden, vandaag.

Inmiddels is die werkelijke bron, het rapport "Computer- en Internetgebruik 2011", nu beschikbaar.
Via:
http://www.digivaardigdigibewust.nl/Nieuws/nederlander_eet_drinkt_en_internet
naar daar -->
http://www.digivaardigdigibewust.nl/media/images/Trendrapport_Computers_en_Internet_2011.pdf
80 pagina's

Ik heb het nog niet gelezen (want immers 80 pagina's), maar het zou mogelijk wel eens een stuk genuanceerder kunnen zijn dan wat we eerder aangereikt kregen.
18-11-2011, 14:27 door Anoniem
Levensbehoefte
De onderzoekers zien internet uitgroeien tot "een eerste levensbehoefte vergelijkbaar met eten en drinken", maar waarschuwen voor een gebruikerskloof tussen hoog- en laagopgeleiden.

Ik ben bijna 54, ongeschoold. Ik heb leren met computers werken voor de Personal Computer bestond. Vreemd dat ik wel veilig een computer kan gebruiken en de gevaren van het internet ken en waar ik moet op letten.
In mijn kindertijd bestonden nog geen computers, en moesten wij leren hoofdrekenen, rekenen met potlood en papier, leren logisch nadenken.Formules leren oplossen uit het hoofd. De computer heeft de generaties na mij dit allemaal afgeleerd.
Waar ligt de schuld?
Laten we een computer vergelijken met een auto.
Als men mij nooit heeft geleerd veilig met een auto te rijden, stoppen bij het rode licht, opletten voor overstekende voetgangers, opletten voor andere weggebruikers, ga ik ook ongelukken veroorzaken en brokken maken.
19-11-2011, 16:17 door Nietsnut
Door Anoniem:
Door Nietsnut: Betere titel :
Windows maakt gebruiker paranoid en angstig door al het geinstaleer van Virusscanners, firewalls, anti-spyware wat dagelijks geupdate moet worden

Ik ben bang dat jij het niet begrepen hebt (of wil je je alias eer aandoen?) Het installeren van virusscanners, firewalls anti-spyware enz, is geen paranoia. Ook grote systemen die op andere OSsen draaien hebben beveiligingen en beveiligingen moeten onderhouden worden. Wanneer dat goed is opgezet, heb je als gebruiker daar zelden last van, omdat alles op de achtergrond en door de software zelf wordt afgehandeld. Mocht jij een niet Windows gebruiker zijn, de mate waarin je OS wordt gebruikt, bepaalt je risico. Omdat de meeste PC's met Windows worden geleverd, is dit OS het meest bedreigd. Maar kijk naar de smartphones, daar gebeurt langzaam hetzelfde. Ook voor die omgeving komen virussen in omloop en dat zullen er alleen meer worden.

Voor de Apple-aanhangers: ook op die PC's, smartphones enz. kan het fout gaan. En inderdaad, door alleen legale software en de juiste veiligheidsmaatregelen kun je de boel dicht houden.

Voor de Linux broeders: het is jammer, dat Linux niet zo'n verspreiding heeft gekregen als Windows, want dan zouden we kunnen zien of dat het inherent veiliger is. In de tussentijd zou ik toch op de beveiligingen letten.

Lol ik heb geen firewall op mijn pc de firewall zit in mijn modem en Linux ( Ubuntu 11.04 ) heeft standaard geen luisterende poorten dus zonder firewall zou er ook geen probleem mogen zijn.
Virusscanner is overbodig want die zijn er niet en die er wel zijn werken niet zonder interactie van de gebruiker zelfde geldt voor anti spyware heb ik ook niet nodig.
Het enige wat mij kan gebeuren is dat ik software installeert die mij besmet met iets maar als je bij de officiële pakketbronnen blijft kan mij dus ook weinig gebeuren.
En het gelul dat Linux weinig gebruikt wordt is waar voor desktop omgeving in de server wereld wordt het veelvuldig gebruikt dus een virus dat zonder interactie van de gebruiker zichzelf kan installeren en kan vermenigvuldigen op een Linux machine is de natte droom van iedere virus ontwikkelaar.
Plus mijn PC is minimaal 20 % sneller dan met Windows erop

Dus al die beveiligingen waar jij het over hebt gelden dus hoofdzakelijk wel voor een Windows machine.

Nadelen natuurlijk

Games en DRM troep
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.