Door programma's die de beveiliging steeds meer uit de handen van internetgebruikers nemen, raken diezelfde gebruikers laks en naïef of doen onvoldoende vaardigheden op. Dat stelt Jan van Dijk van de Universiteit Twente. Van Dijk onderzocht samen met Alexander van Deursen het internetgebruik van de Nederlander. We zouden in vergelijking met vorig jaar veel minder voorzorgsmaatregelen nemen om onszelf te beschermen tegen de negatieve gevolgen van het internetgebruik
Virusscanners, firewalls, spamfilters, pop-up blokkeringen en anti-spyware programma worden minder geïnstalleerd en wachtwoorden nauwelijks veranderd "Erg risicovol", denkt Van Dijk die vermoedt dat dit komt omdat programma's de beveiliging steeds meer overnemen. Daardoor worden jongeren "laks en naïef" en doen 55-plussers "onvoldoende vaardigheden" op om de juiste beschermingsmaatregelen te nemen.
Levensbehoefte
De onderzoekers zien internet uitgroeien tot "een eerste levensbehoefte vergelijkbaar met eten en drinken", maar waarschuwen voor een gebruikerskloof tussen hoog- en laagopgeleiden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.