Door Solaris:
In dat geval zou je wel eens tegen het probleem aan kunnen lopen dat een aantal distro's op zich niet te zwaar zijn om te kunnen draaien, maar dat het systeem gaat "hangen" tijdens de installatie zodat je niet aan uitproberen toe komt.
@ Solaris,
Dat lijkt in tegenspraak met wat choi aangaf, dat een systeem op basis van Pentium III en 512MB RAM Linux Mint 13 Xfce aan zou moeten kunnen. En dat komt toch redelijk overeen met de specificaties die lievenme weergeeft?
Vergis ik me? Zo ja, kun je dan aangeven wat ik (of choi) dan over het hoofd zie?
Zit het probleem specifiek in 'hangen' bij de installatie? Ook met Mint 13 Xfce?
Verder,
@ lievenme,
De tip om door middel van live usb-stick (of cd/dvd) de distro's waarvan je denkt dat die geschikt voor je zijn eens uit te proberen is al meerdere malen gegeven. Je hoeft daarbij uiteraard niet álles uit te proberen, je kunt beginnen met die distributie(s) waarvan je de door de geboden tips en door zelf lezen het idee hebt dat dat het meest aansluit bij wat je nodig hebt.
De eerder genoemde Mint 13 Xfce zou wellicht een goede keuze kunnen zijn om uit te proberen.
Mint omdat die waarschijnlijk het beste beginners-vriendelijk is, Mint 13 vanwege de support tot 2017, en Xfce omdat dat licht genoeg is om op je systeem te kunnen draaien (vergelijk je systeem met de Pentium III met 512MB RAM die choi als voorbeeld noemde).
Al gaf Solaris aan bezwaren te zien met 'hangen' bij installatie, maar ik weet nog niet of hij/zij daarbij ook op Mint 13 Xfce doelde.
Je vraag over de beschikbare applicaties is weer een andere vraag, eerder gedeeltelijk beantwoord. Je kunt wellicht zelf onderzoeken of de geboden applicaties voldoen aan je wensen, en/of dat je voor sommige toepassingen terechtkomt op iets anders dan wat je gewend was te gebruiken maar dat vergelijkbaar is en even goed functioneert.
Het derde waarover je in je start-bericht vroeg, dat was beveiliging.
Dat is als ik me niet vergis nog niet of nauwelijks aan de orde geweest in deze thread.
1. Firewall voor Linux,
2. anti-virus voor Linux (a. om op Windows gerichte malware niet door te geven, en b. voor Linux-specifieke bedreigingen),
3. andere applicaties en aandachtspunten betreffende beveiliging.
Er bestaat aardig wat, maar ik ben niet thuis in de kwaliteiten en het gebruiksgemak van een en ander.
Misschien kunnen anderen hierover nog wat tips geven?
Wat ik alvast kan aanreiken zijn deze Firewall, Antivirus en Security pagina's gericht op Ubuntu,
ik weet niet of en op welke punten de informatie niet of minder van toepassing is op Mint en andere distro's.
https://help.ubuntu.com/community/Firewallhttps://help.ubuntu.com/community/Antivirushttps://help.ubuntu.com/community/SecurityNogmaals, anderen kunnen misschien nog nuttiger informatie aangeven.