Het migreren van een XP installatie naar W7 raad ik af. Dat komt de beveiliging waarschijnlijk niet ten goede.
Aanvulling 2013-03-24 11:41: Daarmee bedoel ik niet dat je niet naar W7 zou moeten overstappen, alleen dat je een nieuwe installatie moet doen; als het al lukt om software en/of instellingen mee te nemen komt dit de beveiliging niet ten goede. PS geen dank aan de laffe honden voor de -2 zonder deze te bearguenteren. is dat omdat jullie vinden dat ik de vraag van de OP niet goed beantwoord of omdat jullie naieve, ongenuanceerde, Linuxkwijlers zijn?
Bovendien is W7 toch weer flink zwaarder dan XP in de benodigde resources. En, waar ik bij XP altijd voor de 32bit uitvoering zou kiezen, zou ik bij W7 altijd voor 64 bit gaan. Dan kun je zeker niet migreren.
Zolang je voorkomt dat aanvallers toegang kunnen krijgen tot delen van XP met (tegen die tijd) bekende kwetsbaarheden is er niets aan de hand; kwestie van de Microsoft security bulletins in de gaten houden (lekken in 32bit versies van Vista en 7 zullen de komende jaren in 9 van de 10 gevallen ook in XP zitten). Gebruik geen MSIE maar bijv. Firefox, en blokkeer daarin toegang tot Office en Media Player (zet alles onder Tools | Options | Applications op "Always Ask").
Het grootste risico loop je zodra er een kwetsbaarheid in Windows of een display driver wordt ontdekt m.b.t. het parsen van plaatjes, of in de netwerkstack. De kansen hierop schat ik in als klein (XP is behoorlijk uitontwikkeld). Een ander risico is blootstelling van dat systeem aan besmette systemen op je netwerk, dat moet je in elk geval zien te voorkomen. Potentiële lekken in bijv. CIFS/SMB drivers kun je alleen mitigeren door support voor die protocollen geheel uit te schakelen.
Overigens zal de belangstelling van aanvallers voor 32bit XP systemen over enkele jaren ook aanzienlijk zijn afgenomen, maar daar heb je in 2014 en 2015 nog niet zoveel aan. Probleem is dat support van softwaremakers voor XP ook rap zal afnemen.
Ander voordeel is dat je na april 2014 Automatic Updates en de BITS service uit kunt zetten, waardoor XP aanzienlijk sneller opstart.
Ten slotte doet iedereen de nu nog XP gebruikt er goed aan om bovenstaande maatregelen al te gaan toepassen. De ervaring leert dat Microsoft, in aanloop naar zo'n EOS (End Of Support) moment, patches gaat laten na-ijlen en/of minder goed test. Als ik me goed herinner begon dit al na de Diginotar affaire toen de bijbehorende certificaten gebruikt door XP later en onvolledig werden geblokkeerd. Jaren geleden heb ik ditzelfde fenomeen bij W98/WME gezien.
In het kort:
- Vermijd het gebruik van Microsoft programma's die verbinding met internet (kunnen) maken
- Als je het OS gebruikt om te surfen, zorg dan dat de browser up-to-date blijft
- Schakel zoveel mogelijk addons, plugins en extensions uit en controleer regelmatig dat ze nog uit staan
- Verzeker je er vaak van dat de addons, plugins en extensions die je wel gebruikt, up-to-date zijn
- Deïnstalleer zomogelijk Adobe producten en Java, gebruik waar mogelijk alternatieven
- Zorg dat er een firewall is ingeschakeld, zomogelijk "without exceptions"
- Hangt de PC aan een onbetrouwbaar netwerk, zet er dan een goedkoop NAT routertje tussen (XP PC als enige aan LAN zijde, de WAN zijde koppel je aan jouw gewone netwerk)