Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".
Vraag: Bij de garageplaatsen van ons appartementencomplex zijn recent diverse inbraken geweest, ook in mijn auto. Ik wil nu camera's ophangen om de dieven te betrappen, maar het bestuur van de VvE verbiedt me dit omdat cameratoezicht alleen door de politie gevoerd mag worden. Ook zeggen ze dat als ik het toch doe, de beelden niet rechtsgeldig zijn. Klopt dat?
Antwoord: Nee, dat klopt niet. Het is niet strafbaar voor privépersonen om camera's op te hangen om hun eigendom te bewaken. Er zijn wel grenzen natuurlijk, maar je daaraan houden is een kwestie van even goed opletten. Zo moet er altijd vooraf worden gewaarschuwd dat er cameratoezicht plaatsvindt. Een bordje ophangen, of een camera heel pontificaal ophangen, is genoeg om aan die eis te voldoen.
In een besloten ruimte liggen de regels iets strenger. Hier is ieder filmen strafbaar als dat niet duidelijk kenbaar is gemaakt (art. 139f Strafrecht) wanneer men daarbij "wederrechtelijk" handelt, oftewel zonder rechtvaardigingsgrond. De eigenaar zijn of je eigendom willen beschermen is niet automatisch een rechtvaardigingsgrond, want je hebt ook te maken met de privacy van legitieme bezoekers die in beeld komen. Je moet dus een afweging maken: hoe ernstig is het feit waartegen ik me bescherm, zijn camera's daarvoor het geëigende middel of is er een ander middel dat ook dit probleem oplost en dat de privacy minder schendt?
Of de garage van dit appartementencomplex daaronder valt, durf ik niet met zekerheid te zeggen. Dat zal afhangen van hoe makkelijk het te betreden is. Een privéterrein waar iedereen op kan (geen bord, geen hek, geen slagboom) is openbaar, een bordje is genoeg. Een afgesloten garagekelder waar je alleen met sleutel (of na opendoen door een bewoner) naar binnen kan, is niet openbaar.
En als een garage zo afgesloten is dat niemand er zomaar in kan, dan kun je je afvragen waarom er nog camera's nodig zijn. Bewoners kunnen toch ook zelf enige verantwoordelijkheid tonen bij wie ze binnenlaten? Of ben ik nu naïef?
Maar zelfs als je de beelden in strijd met de wet vervaardigt, dan nog mogen ze als bewijs worden gebruikt. Het strafbare feit "cameratoezicht in strijd met de wet" staat los van de bewijswaarde van de beelden. Wie anders denkt, kijkt te veel Amerikaanse televisieseries waar bewijs uitgesloten wordt omdat de verkrijger de wet overtreedt.
Bij ons geldt die regel van onrechtmatig verkregen bewijs alleen voor de politie. Als die camerabeelden opvraagt in strijd met de wet, of een camera ophangt zonder de juiste machtiging, zijn de beelden onbruikbaar. Maar als een burger zelf camerabeelden afgeeft, ook al zijn ze tegen elke wet in gemaakt, mag de politie deze gebruiken.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.