Justitie mag gebruik maken van de Scan Eagle drone die onlangs door Defensie is aangeschaft, zo heeft minister Opstelten van Justitie en Veiligheid laten weten. Opstelten reageerde samen met minister Hennis-Plasschaert (Defensie) op vragen van D66-Kamerleden Schouw en Hachchi over de inzet van zogeheten "superdrones".
Opstelten laat weten dat in beginsel alle beschikbare defensiecapaciteiten kunnen worden ingezet bij verzoeken van civiele autoriteiten om militaire bijstand. "Dit geldt dus ook voor de Scan Eagle." Volgens de minister zal het echter nog enige tijd duren totdat de Scan Eagle gereed is voor ondersteuning van civiele autoriteiten.
De nieuwste versie van de Scan Eagle is op 26 juni van dit jaar door Defensie in gebruik genomen. Het betreft twee systemen met elk een grondstation en drie vliegtuigen. Deze versie mag wel boven Nederland vliegen maar het bedienend personeel is hiervoor nog niet gekwalificeerd.
"Zodra dit wel het geval is, wordt in overleg met de civiele autoriteiten bezien of de Scan Eagle een geschikt middel is voor strafrechtelijke opsporing of handhaving van de openbare orde", aldus Opstelten. De huidige juridische kaders voor de inzet van onbemande vliegtuigen, ook voor ondersteuning van de civiele autoriteiten, zou echter al volstaan.
De Scan Eagle kan 16 uur non stop onopgemerkt op een hoogte van 5 kilometer boven Nederland vliegen en kan worden uitgerust met een daglicht- en een infraroodcamera. De D66-Kamerleden wilden dan ook weten of de privacy van burgers niet in het geding is. Eerder liet Opstelten de Kamer namelijk weten dat er met de bestaande Raven "drones" slechts kort kan worden gevlogen en geen haarscherpe beelden kunnen worden gemaakt.
Volgens Opstelten kan de Scan Eagle vliegend op de operationele hoogte personen niet herkenbaar in beeld brengen. Als de Scan Eagle erg laag vliegt en de persoon in kwestie omhoog kijkt, is dit volgens de minister mogelijk wel het geval. "Opereren op een dergelijk lage hoogte is echter zeer ongebruikelijk en in de meeste gevallen niet toegestaan uit veiligheidsoverwegingen", zo laat hij weten.
De minister werd ook gevraagd of hij in het belang van transparantie over de inzet van drones boven Nederlands grondgebied bereid is om alle evaluaties over de inzet van onbemande vliegtuigjes door justitie openbaar te maken en aan de Kamer te sturen, maar dat lijkt niet te gaan gebeuren.
Het is volgens Opstelten geen standaardprocedure voor de politie om iedere inzet van een Raven van Defensie met een evaluatie af te sluiten. "Voor zover dergelijke evaluaties wel zijn gemaakt, lenen zij zich bovendien niet voor openbaarmaking omdat zij veelal informatie bevatten over de opsporingsonderzoeken waarbij de Raven is ingezet. "
Opstelten ziet het ook niet zitten om een vliegverbod voor de nieuwe drones af te kondigen. Schouw en Hachchi wilden dat de minister eerst met de Kamer over de inzet van de spionagevliegtuigjes van gedachten zou wisselen. "Ik zie geen reden om een vliegverbod af te kondigen. De huidige juridische kaders voor de inzet van onbemande vliegtuigen, ook voor ondersteuning van de civiele autoriteiten, volstaan", zo stelt de minister.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.