image

'Firefox verslaat Chrome als meest vertrouwde browser'

maandag 23 september 2013, 16:15 door Redactie, 10 reacties

Gebruiker van Firefox hebben meer vertrouwen in de browser die ze gebruiken dan bij gebruikers van Google Chrome het geval is. Anti-virusbedrijf Sophos organiseerde een poll waar gebruikers werd gevraagd welke browser ze het meest vertrouwen.

Zo'n 6.000 mensen stemden, waarbij Firefox 50% van de stemmen kreeg. Chrome volgde op afstand met 27% en Internet Explorer eindigde met 8% op de derde plek. Sophos was benieuwd of gebruikers van een bepaalde browser ook vertrouwen in hun browser hadden. Het anti-virusbedrijf vergeleek dit aan de hand van de gebruikte browser tijdens het bezoek van de poll.

Conversie

Dan blijkt dat er zo'n 3.000 bezoeken van Firefoxgebruikers plaatsvonden waarbij Firefox zo'n 3.000 stemmen kreeg. Een conversieratio van 99%. Daarentegen werden er 3900 bezoeken met Google Chrome geteld, maar kreeg de browser 1800 stemmen. Een conversieratio van 46%. Ook Internet Explorer scoort met een conversieratio van 36% niet best. Opera was de enige browser die meer stemmen kreeg dan er gebruikers van de browser werden waargenomen.

"Wat opvalt is het verschil tussen de Mozilla en Google producten. Beide browsers zijn goed ingeburgerd en bekende open source projecten", zegt Mark Stockley van Sophos. "Misschien zijn Chrome-gebruikers cynischer of realistischer over wie ze vertrouwen. Of misschien nemen mensen die Chrome gebruiken geen deel aan internetpolls."

Image

Reacties (10)
23-09-2013, 17:19 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 23-09-2013, 17:20
[Verwijderd]
23-09-2013, 17:22 door Wim ten Brink
Opvallend is dat het gewoon de mening is van "maar" 6.000 personen die kennelijk deze poll hebben bezocht. Of Firefox ook daadwerkelijk het meeste vertrouwen waard is, betwijfel ik.
Dat mensen Chrome wantrouwen is logisch. Google wordt voornamelijk rijk door doelgerichte advertenties en door het verzamelen van gebruik-gegevens voor marketing-doeleinden. En Microsoft wordt ook door velen niet al te veel vertrouwd. Net als Apple met hun Safari, overigens.
Maar eigenlijk is Opera gewoon de browser die het meeste vertrouwen kreeg. Immers, het kreeg meer stemmen dan dat er bezoekers met die browser waren!
23-09-2013, 18:08 door Duck-man
Bijna de helft van de ondervraagde personen hebben geen vertrouwen in hun browser. Waarom gebruiken ze het dan? Is dit gewoon domheid gecombineerd met luiheid? Het kan niet zijn dat ze de goedkoopste optie kiezen alle browsers zijn gratis. Op IE na dan want daar moet je een OS van 150 euro bij kopen.

Zie net dat Safari alleen voor Windows en iOS is dus 150,- voor een OS of 5000,- voor een computer
23-09-2013, 21:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
23-09-2013, 21:43 door Duck-man - Bijgewerkt: 23-09-2013, 21:43
@stip

Google verkoopt slechts één product en dat zijn jou gegevens. Google zal dus altijd z'n best doen om hier aan te komen. Dit doen ze bv door Mozilla te betalen om in FireFox google als start pagina te hebben (hier verdient Firefox dus aan het is maar dat je het weet). Alles wat google weg geeft krijgen ze jou gegevens voor terug gezien hun markt waarde doen ze dat goed.Chrome is daarom vooral bedoelt om nog wat makelijker aan jou gegevens te komen. Een groot gedeelte van de websites doen het al niet eens meer zonder inmenging van google. Om nou toch die site's mee te pikken die nog zonder google werken delen ze Chrome uit.
Neem eens een tijdje FireFox met bv Ghostery en kijk wie er mee kijken als je een site bezoekt. Bv deze site is dat "google adsense"en "Google analytics" maar ook double klick in van google.
Double klick heeft in de jaren 90 een dubieuze reputatie opgebouwd door zoek gegevens te manipuleren zodat je altijd bij hen sponsors uit kwam. Dat vond Google zo handig dat ze ze maar overgenomen heeft. Hoe minder Google hoe beter zeker als je bang bent dat de NSA je afluistert. Bij de NSA is er een goede kans dat ze mee kijken bij google weet je het zeker.
24-09-2013, 00:14 door Anoniem
"Wat opvalt is het verschil tussen de Mozilla en Google producten. Beide browsers zijn goed ingeburgerd en bekende open source projecten", zegt Mark Stockley van Sophos."

Waar haalt de beste man deze kolder vandaan? Mozilla Firefox is inderdaad open source maar sinds wanneer is Google Chrome open source?
24-09-2013, 01:22 door Anoniem
Chromium is open source. Chrome = google, en geen open source. Een wezenlijk verschil in een poll waar vertrouwen van potentiele gebruikers wordt getoetst.
24-09-2013, 09:36 door Anoniem
Door Stip: Was me hier toevallig zelf ook een beetje in het verdiepen. Wanneer ik Chrome gebruik zie ik in CCleaner bij het opstartmenu dat Chrome zomaar een stuk of 7 opstartservices installeert. Firefox daarintegen lijkt maar 1 service te installeren. Nu weet ik niet of dit iets zegt over bijvoorbeeld privacy, maar het geeft toch het gevoel dat met het gebruik van Chrome de computer meer "in handen" valt van Google dan met het gebruik van Firefox.

Firefox geeft mij dus ook iets meer vertrouwen.

Iemand die hier misschien meer over weet te vertellen?
Dat Google Chrome meerdere services start heeft niets te maken met privacy, maar voornamelijk met stabiliteit en veiligheid. Chrome "splits" belangrijke onderdelen in verschillende processen, waardoor het voor malware moeilijker wordt om de browser "over te nemen," daarnaast wordt het voor AV's makkelijker om dreigingen op te pikken omdat malware meerdere processen moet injecteren met code om volledige controle over de browser (en het onderliggende systeem) te krijgen. Dat deze oplossing niet waterdicht is, lijkt me duidelijk.

Wat betreft de privacy, ben ik er van overtuigd dat Google Chrome met add-ons als AdBlock, Ghostery en NotScript meer privacy biedt dat iedere andere browser opgenomen in bovenstaand onderzoek zonder eerdergenoemde add-ons. Dit omdat vrijwel iedere website gebruik maakt van o.a. Google-tracking-cookies, waarop zelfs Security.nl géén uitzondering vormt.
In het algemeen zou je dus ook kunnen zeggen dat de mensen die een Chromium-browser gebruiken zich beter bewust zijn van online dreigingen en daardoor minder vertrouwen in hun browser hebben, maar dat is -net als de andere reacties- voornamelijk gebaseerd op speculaties / persoonlijke meningen.


Tot slot is veiligheid voornamelijk gebaseerd op "situational awareness," in het Nederlands ook wel vrij te vertalen als "bewustwording / -zijn." Hoe minder vertrouwen een gebruiker heeft in zijn / haar apparatuur (browser / OS / hardware), hoe beter deze gebruiker beschermd is tegen dreigingen van buitenaf. Just saying :p
24-09-2013, 12:04 door Anoniem
@Duck-man In veel bedrijven wordt je geforceerd om Internet Explorer te gebruiken. Dus is het logisch dat die groep relatief het minst vertrouwen in de browser hebben, omdat ze thuis wellicht anders gebruiken.
24-09-2013, 16:47 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 24-09-2013, 16:48
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.