Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Arnoud geeft elke week in een artikel antwoord op een interessante vraag. Vanwege het grote aantal inzendingen kunnen niet alle vragen beantwoord worden.
Vraag: Mijn zus is onlangs gescheiden na langdurige ruzie en ellende. Haar ex-man heeft ingebroken in haar mailbox en dingen daaruit gebruikt om in de voogdijzaak haar zwart te maken. Kan dat zomaar en wat kan ik doen?
Antwoord: Inbreken in een mailbox is strafbaar, of je dat nu als ex-partner doet of als Chinese hacker (of als NSA-medewerker). Je kunt je afvragen hoe dat zit binnen een relatie maar als de relatie is afgelopen dan moet je ook uit elkaars mail blijven. De vrouw kan dus aangifte doen van computervredebreuk.
Dat wil echter niet zeggen dat dús die mails niet bekeken mogen worden in een voogdijzaak. Wie Amerikaanse rechtbankseries kijkt, ziet daar regelmatig dat dingen uit de rechtszaal geweerd worden wegens "onrechtmatig verkregen". De meeste redenen uit die series zijn onzin (maar maken wel goed drama) maar het principe klopt daar wel: wie langs de verkeerde of ongepaste weg bewijs verkrijgt, wordt daarvoor gestraft met bewijsuitsluiting.
Bij ons kennen we dat principe niet, behalve in het strafrecht waar het Openbaar Ministerie dit te horen kan krijgen als ze niet volgens de regels bewijs verzamelen. De politie mag niet zomaar inbreken in een huis of mailbox, of camerabeelden opeisen zonder bevel van de officier van justitie. Doen ze dat toch, dan doet dat bewijs niet mee.
In rechtszaken tussen burgers speelt dat principe dus niet. Je mág dus illegaal verkregen bewijs gebruiken. Natuurlijk zal de rechter wel extra kritisch zijn over wát het bewijst. Heb je dat echt gestolen uit zijn mailbox, of zelf getypt en zég je dat je het gestolen hebt?
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.