image

Juridische vraag: baas linkt smoelenboek aan e-mail

woensdag 4 juli 2012, 10:52 door Arnoud Engelfriet, 1 reacties

Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".

Vraag: Ons interne mailverkeer is gekoppeld aan de personeelsadministratie waardoor bij elke interne mail een foto van bewuste medewerker zichtbaar is. Bij externe mail wordt dit geblokkeerd. Niet iedereen is hier blij mee, en ik vroeg me nu af of dit wel mocht van het portretrecht.

Antwoord: Deze variant op het smoelenboek kende ik nog niet, maar allerlei varianten op het smoelenboek worden steeds populairder. Dit soort dingen zijn handig om je collega’s te kunnen herkennen. Maar niet iedereen wil graag met naam en vooral met foto in dat smoelenboek.

Een foto is een persoonsgegeven, want je kunt er dingen uit afleiden over de persoon in kwestie. Een foto en mag dus alleen worden gebruikt als de Wet bescherming persoonsgegevens daar een grondslag voor biedt.

De beste grondslag is toestemming. Dan mag vrijwel alles, zolang maar duidelijk is dat je dat bedoelde met de toestemming. Maar je moet wel redelijk blijven, én je moet ook na het verkrijgen van toestemming nog een belangenafweging uitvoeren om te bepalen of het echt niet de privacy schendt wat je gaat doen. Ja, ook met toestemming moet je rekening houden met de privacy. Dat bepaalde de Hoge Raad vorig jaar.

Er is een uitzondering: als de werkgever een aantoonbare noodzaak heeft die zwaarder weegt dan je privacy, dan mag de werkgever zonder je toestemming die foto gebruiken. Een pasfoto op de toegangspas mag om die reden geëist worden: gebruik “met het oog op de identificatie van de betrokkene” in het kader van beveiliging en toegangscontrole is toegestaan.

Het gebruik van de vraagsteller lijkt me niet echt een noodzaak, dus zal het moeilijk zijn daarbij te betogen dat je onder de uitzondering valt. En dan kom je terug bij de hoofdregel van toestemming vragen.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (1)
05-07-2012, 13:42 door johanw
Helaas heb je in de praktijk, zeker bij kleinere bedrijven, vaak een groot probleem als je hier niet in meewil en de baas kan/wil het probleem niet inzien.Dan kun je juridisch wel gelijk hebben, maar gelijk krijgen is vers 2.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.