Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".
Vanwege vakantie geen juridische antwoorden tot 15 augustus. Maar stuur je vragen gerust in!
Vraag: Vanwege ziekte was ik enige tijd afwezig. In de tussentijd bleken enkele collega's toegang te hebben gehad tot mijn computer, zonder dat daarover enig overleg met mij is gevoerd. Ze hebben daarmee ook privémails en -bestanden kunnen lezen. En ik vermoed dat ze zelfs mijn privé-Gmail hebben benaderd, omdat in mijn browser dat wachtwoord wordt onthouden. Kan dat zomaar allemaal?
Antwoord: Nee, dat kan niet zomaar allemaal. Het kan wel, maar dan moet het goed geregeld zijn.
Ook op het werk heb je recht op privacy, en daaronder valt mede de zakelijke mailbox en de bedrijfscomputer. Deze mogen niet zomaar worden besnuffeld door collega's of management. Er moet een goede reden zijn om dit te doen, en als het even kan ligt die reden vast in een ICT-reglement.
Opvolging van het werk bij afwezigheid door ziekte of ontslag is in principe een goede reden. Maar als je in die situatie in andermans computer of bestanden gaat kijken, moet de manier waarop je werkt op zichzelf ook nog zorgvuldig en proportioneel worden uitgevoerd. Een goede manier hiervoor is vooraf afspreken dat privézaken in de directory "privé" worden opgeborgen, waar de collega dan uit moet blijven. Mails kunnen "privé" in het onderwerp krijgen en/of in een apart mapje geplaatst worden.
Ook ken ik bedrijven die expliciet toestaan dat men privé mailt vanaf webmaildiensten van derden, en daarbij bepalen dat zij geen monitoring daarop zullen doen. In die situatie kun je tevens bepalen dat de werkmail dús niets privé kan bevatten.
Andere bedrijven bepalen dat mailboxen en bestanden alleen door twee mensen tegelijk mogen worden gelicht, bv. een systeembeheerder en een verantwoordelijke manager. Zo is de kans dat er voor de lol wordt gesnuffeld een stuk kleiner.
Helaas blijkt dit met name bij kleine bedrijven lang niet altijd geregeld, en juist daar is het extra vervelend als de directe collega iets heeft gelezen dat niet de bedoeling was.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.