image

'Rotterdammer die 2.000 pc's infecteerde deed het voor de kick'

zondag 15 december 2013, 12:15 door Redactie, 4 reacties

De 18-jarige Rotterdamse scholier die deze week door de politie werd gearresteerd wegens het infecteren van zeker 2.000 computers in België en Nederland deed het voor de 'kick' en voor de 'fun' en zag het vooral als uitdaging, zo laat zijn advocaat tegenover het AD weten.

De jonge Rotterdammer wist de computers van zijn slachtoffers via social engineering te infecteren, waarbij hij berichtjes verstuurde die van vrienden en bekenden van het slachtoffer afkomstig leken. Ook zou hij beveiligingslekken hebben gebruikt die niet door de slachtoffers waren gepatcht. Via de malware kreeg de tiener toegang tot de computers van zijn slachtoffers, alsmede hun webcam.

In totaal zou de tiener 42 miljoen bestanden van zijn slachtoffers hebben verzameld, waaronder beeldmateriaal dat slachtoffers zelf hadden gemaakt. Het gaat zowel om pornografisch materiaal alsmede onschuldige filmpjes van alledaagse bezigheden.

Gewone jongen

Volgens advocaat Jaap Spigt gaat het om een gewone jongen uit een normaal gezien en hadden zijn ouders niet door waar hun zoon mee bezig was. "Hij zit op school en is superintelligent. Hoe moeilijker het is om op een beveiligde computer in te breken, des te groter was voor hem de uitdaging. En dat terwijl zijn ouders dachten dat hij op zijn kamer bezig was met zijn huiswerk."

Reacties (4)
15-12-2013, 12:36 door Anoniem
Superintelligent, maar een goede VPN kon hij niet aan denken?

Lijkt me eerder een MBO-patiënt die stoer aan zijn vriendjes liet zien hoe hij met een gratis RAT + crypter wat gekochte 'bots' kon 'hacken'
15-12-2013, 16:16 door Anoniem
"Hoe moeilijker het is om op een beveiligde computer in te breken, des te groter was voor hem de uitdaging."

<sarcasm>Ja want het versturen van RATjes via social enginering aan kinderen|tieners is echt een enorme uitdaging en vereist superintelligentie! Het is dat ook helemaal niet vreemd dat hij 42 miljoen bestanden van zijn slachtoffers heeft verzameld, dat was gewoon voor de 'kick' en voor de 'fun'.
Ik zeg: Vrijlaten dit slachtoffer van zijn eigen genialiteit, want dat er talloze mensen zich misbruikt voelen maakt echt niet uit. Hadden ze die 10 geweldige regels van het NCSC maar moeten volgen.
</sarcasm>
15-12-2013, 17:58 door Anoniem
@12:36
Wat heeft dat met MBO te maken? De universiteit afgestudeerde politieke regeerders hebben de ballen verstand van ICT en toch beslissen zij hierover..
16-12-2013, 10:50 door Anoniem
studenten MBO zijn in het algemeen privacy gevoeliger want..?!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.