Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken is van plan om fraude met DigiD in risicogebieden aan te pakken, nadat er onlangs weer een omvangrijke fraudezaak aan het licht kwam. In deze zaak was er met de DigiD van zo'n 150 Amsterdammers gefraudeerd.
Volgens de minister heeft de DigiD-fraude in Amsterdam Zuid-Oost niet tot uitbetaling van toeslagen geleid. "De betrokken fraudeteams bij de Belastingdienst en Logius hebben de pogingen tot fraude in een vroegtijdig stadium onderkend", aldus Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer. In zes gevallen zouden fraudeurs er echter in zijn geslaagd om een uitkering bij de Sociale Verzekeringsbank aan te vragen en ook te ontvangen. Op dit moment loopt het politieonderzoek naar de daders.
Plasterk merkt op dat het voorval in Amsterdam Zuid-Oost voor hem aanleiding is om op zeer korte termijn te onderzoeken welke verdere maatregelen er genomen kunnen worden, zodat het DigiD-uitgifteproces naar een hoger beveiligingsniveau wordt gebracht. "Ik heb Logius opdracht gegeven het uitgifteproces van DigiD door te lichten en indien nodig zodanig aan te passen dat de kans op dergelijke incidenten in relatie tot de activeringscode verder worden beperkt", schrijft de minister.
Daarbij wordt gedacht aan het aanpassen van de verzending per post van de activatiecode voor gebieden waarbij een hoog risico op fraude is vastgesteld. Wie in dergelijke gebieden DigiD aanvraagt moet volgens Plasterk extra worden beschermd tegen de kans op fraude met post. Dit kan er echter voor zorgen dat het DigiD-uitgifteproces waarschijnlijk bewerkelijker zal zijn voor de gebruikers in deze gebieden.
Een concrete aanpak wordt de komende dagen uitgewerkt. Hieronder hoort ook de vraag of een andere werkwijze in heel Nederland gevolgd moet gaan worden dan wel voor specifieke gebieden, of dat er toch met een balieprocedure gewerkt moet gaan worden. Bij uitbreiding naar alle gebruikers zal een forse financiële impuls nodig zijn, stelt Plasterk.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.