De grootschalige verzameling van metadata door Amerikaanse geheime diensten blijkt nauwelijks zinvol te zijn bij de bestrijding van terrorisme, zo hebben onderzoekers bepaald. De NSA en andere Amerikaanse overheidsdiensten stellen dat metadata noodzakelijk is in de strijd tegen terrorisme.
Onderzoekers van de New America Foundation, een organisatie waar Google-topman Eric Schmidt de voorzitter van is, ontdekten dat metadata juist amper effect heeft. In minder dan twee procent van de onderzochte gevallen lijkt metadata van telefoongesprekken een rol te hebben gespeeld.
"Surveillance van Amerikaanse telefoonmetadata heeft geen waarneembare impact op het voorkomen van terrorisme en slechts de kleinst mogelijke impact op het voorkomen van terrorisme-gerelateerde activiteiten, zoals het werven van geld voor terroristische groepen", aldus het onderzoeksrapport. De onderzoekers erkennen echter ook dat in 28% van de onderzochte gevallen niet kon worden vastgesteld hoe een onderzoek was begonnen.
Het grootste probleem voor de Amerikaanse bestrijding van terrorisme is dat ze niet meer informatie van de surveillanceprogramma's nodig hebben, maar dat ze informatie die ze al bezitten en die via conventionele opsporingsmethodes en inlichtingentechnieken is verkregen niet voldoende begrijpen of delen, aldus de onderzoekers.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.