Het arresteren van virusschrijvers en andere figureren die zich met de ontwikkeling van malware bezighouden is de sleutel tot het terugdringen van cybercrime. Dat stelt het Delftse beveiligingsbedrijf Fox-IT in een nieuw rapport over de Tilon banking Trojan.
De Tilon banking Trojan werd in 2012 voor het eerst ontdekt en was speciaal ontwikkeld om geld van online bankrekeningen te stelen. Volgens onderzoekers ging het waarschijnlijk om een nieuwe versie van de Silon banking Trojan. Volgens Fox-IT had de malware beter SpyEye2 genoemd kunnen worden, omdat het functionele gedeelte van de malware afkomstig van de bekende SpyEye banking Trojan was. Ook SpyEye is een Trojaans paard dat gebruikers van internetbankieren aanvalt.
Een andere reden om Tilon als SpyEye2 te bestempelen is dat de malware door hetzelfde team is ontwikkeld dat ook SpyEye ontwikkelde, alleen aangevuld met een ervaren programmeur. Het succes van Tilon lijkt echter voorbij, aangezien vorig jaar de auteur van SpyEye werd aangehouden. Hij bekende in januari van dit jaar schuld aan bankfraude. Sinds de arrestatie was er een sterke afname in de activiteit van Tilon zichtbaar.
Dat geeft volgens het Delftse beveiligingsbedrijf aan hoe belangrijk het is om virusschrijvers, zoals de auteur van SpyEye en 'Paunch', de maker van de beruchte Blackhole exploitkit, te arresteren. "Dit is de sleutel tot het terugdringen van de wereldwijde activiteit rond cybercrime." Andere personen kunnen de kennis van de malwaremakers wel vervangen, maar de aangehouden auteurs vormen een belangrijke spil in de vertrouwensrelatie van cybercriminelen, aldus het rapport.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.