De Nederlandse jeugd lijkt nauwelijks bij cybercrime betrokken te zijn, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente en Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Het onderzoek werd op verzoek van het Ministerie van Veiligheid en Justitie uitgevoerd.
De onderzoekers wilden inzicht krijgen in de rol die jongeren bij cybercrime spelen. Uit de zelfrapportagestudies en geregistreerde cybercriminaliteit onder jongeren komt naar voren dat het merendeel van de onderzochte cyberdelicten in de periode 2006-2011 in geringe mate worden gerapporteerd (minder dan 5,5 % van alle ondervraagde jongeren in de steekproeven) of staan geregistreerd onder minderjarigen (0,3 % van alle geregistreerde jeugdcriminaliteit in Nederland).
Het gaat dan om cyberdelicten als online veilingfraude, een virus verspreiden, hacken, het maken of verspreiden van seksueel beeldmateriaal, vervalsing van pinpas of waardekaart en online bedreiging. De onderzoekers houden wel een slag om de arm, omdat mogelijk niet alle cyberdelicten worden gemeld of in behandeling genomen. Een onderzoek dat vorig jaar verscheen toonde aan dat er zich belangrijke knelpunten voordoen in de doorstroom van cybercrime-zaken in de strafrechtketen in Nederland.
De Jeugdige cyberdaders vertonen volgens de onderzoekers voor een groot deel alledaagse kenmerken. Toch is er ook een verschil en dat is dat jongeren zich op internet ongeremder voelen. "Deze online disinhibitie blijkt van grote betekenis voor het plegen van cybercriminaliteit: jongeren die zich online ongeremder voelen, en gemakkelijk persoonlijke informatie durven vrij te geven op internet rapporteren ook vaker daders te zijn van veilingfraude, virtuele diefstal, cyberpesten en het maken en verspreiden van seksueel beeldmateriaal", aldus de onderzoekers.
Verder blijkt dat van alle verdachten van cybercrime in enge zin, waar de ICT-structuur zelf het doel is van crimineel handelen, geen enkele verdachte elders geboren was. Daarnaast onderscheiden jeugdige cyberverdachten zich qua criminele carrière: een groter deel is 'first offender' en een veel groter deel blijft na de strafzaak op het rechte pad dan in de algehele populatie van jeugdige verdachten in Nederland.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.