image

'Nederlandse jeugd nauwelijks betrokken bij cybercrime'

zondag 9 maart 2014, 11:03 door Redactie, 6 reacties

De Nederlandse jeugd lijkt nauwelijks bij cybercrime betrokken te zijn, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente en Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Het onderzoek werd op verzoek van het Ministerie van Veiligheid en Justitie uitgevoerd.

De onderzoekers wilden inzicht krijgen in de rol die jongeren bij cybercrime spelen. Uit de zelfrapportagestudies en geregistreerde cybercriminaliteit onder jongeren komt naar voren dat het merendeel van de onderzochte cyberdelicten in de periode 2006-2011 in geringe mate worden gerapporteerd (minder dan 5,5 % van alle ondervraagde jongeren in de steekproeven) of staan geregistreerd onder minderjarigen (0,3 % van alle geregistreerde jeugdcriminaliteit in Nederland).

Het gaat dan om cyberdelicten als online veilingfraude, een virus verspreiden, hacken, het maken of verspreiden van seksueel beeldmateriaal, vervalsing van pinpas of waardekaart en online bedreiging. De onderzoekers houden wel een slag om de arm, omdat mogelijk niet alle cyberdelicten worden gemeld of in behandeling genomen. Een onderzoek dat vorig jaar verscheen toonde aan dat er zich belangrijke knelpunten voordoen in de doorstroom van cybercrime-zaken in de strafrechtketen in Nederland.

Ongeremdheid

De Jeugdige cyberdaders vertonen volgens de onderzoekers voor een groot deel alledaagse kenmerken. Toch is er ook een verschil en dat is dat jongeren zich op internet ongeremder voelen. "Deze online disinhibitie blijkt van grote betekenis voor het plegen van cybercriminaliteit: jongeren die zich online ongeremder voelen, en gemakkelijk persoonlijke informatie durven vrij te geven op internet rapporteren ook vaker daders te zijn van veilingfraude, virtuele diefstal, cyberpesten en het maken en verspreiden van seksueel beeldmateriaal", aldus de onderzoekers.

Verder blijkt dat van alle verdachten van cybercrime in enge zin, waar de ICT-structuur zelf het doel is van crimineel handelen, geen enkele verdachte elders geboren was. Daarnaast onderscheiden jeugdige cyberverdachten zich qua criminele carrière: een groter deel is 'first offender' en een veel groter deel blijft na de strafzaak op het rechte pad dan in de algehele populatie van jeugdige verdachten in Nederland.

Image

Reacties (6)
09-03-2014, 12:25 door Briolet
De Nederlandse jeugd lijkt nauwelijks bij cybercrime betrokken te zijn, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente en Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.

Als ik de getallen zie, denk ik daar toch anders over. Het aantal jeugdigen is toch nog 10% resp 16% van de volwassenen als ik naar de eerste 2 rijen kijk. Dus absoluut gezien klopt dat, maar als je bedenkt dat er ook veel meer volwassenen zijn, dan lijken de jeugd net zo hard mee te doen.

Bij jeugd die aan cybercrime doet denk ik dan aan de leeftijden van 14 t/m 18 jaar, dus 5 jaargangen. Als je bij senioren tot de pensioenleeftijd kijkt, kom je op 19 t/m 67 jaar, zijnde 48 jaargangen. Dus ook een 10 x zo grote groep mesen.
09-03-2014, 17:01 door Anoniem
klinkt als een sociologisch onderzoekje gebaseerd op incomplete data.
09-03-2014, 17:09 door Anoniem
Gelukkig maar want wie deze mail samengesteld heeft kan beter eerst de lagere school afmaken (lol).


ING

Beveiligingsupdate Mijn ING
Verifieer uw gegevens

Geachte Heer/Mevrouw,

De ING spendeert veel tijd aan het beveiligen van Mijn ING. De afgelopen tijd zijn we veel in het nieuws geweest doordat onze servers slachtoffer waren van DDoS aanvallen. Door deze aanvallen
worden onze servers overbelast en kunt u niet inloggen op Mijn ING om uw bankzaken te regelen.

Mijn ING stapt daarom nu over op een betere beveiligingssoftware, deze software moet DDoS aanvallen weren. We vragen u daarom om uw gegevens te verifieren, zodra uw gegevens geverifieerd zijn maakt u automatisch gebruik van de verbeterde software.

Met de nieuwe software kunt u tijdens storingen gewoon inloggen om uw saldo te bekijken. U kunt tijdens de storing ook betaal opdrachten maken, deze worden echter pas verzonden als de storing verholpen is om fraude te voorkomen.

Voltooi de verificatie zodat we zeker weten
dat uw de eigenaar van de betaalrekening bent.
10-03-2014, 10:19 door Whacko
Misschien komt dat omdat de jeugd tegenwoordig geen idee heeft hoe een computer werkt. Het experimenteren en tweaken om een spelletje aan de praat te krijgen omdat je NET iets te weinig RAM had, dat hoeft tegenwoordig allemaal niet meer. Dat kleine beetje inzicht van wat een computer nu eigenlijk doet is er bij velen niet meer.
Als je het icoontje van internet explorer aanpast naar iets anders dan zal 99% zeggen: "Mijn internet is weg!". (niet alleen de jeugd)
10-03-2014, 12:44 door Anoniem
Geeft dit onderzoek een beeld van waar criminelen mee bezig zijn, of van waar de politie aandacht aan besteed ? Is werkelijk 50-60% van de cybercrime gerelateerd aan kinderporno, of ontstaat dit beeld doordat die delicten de meeste urgentie krijgen in de opsporing ?
14-03-2014, 21:52 door Anoniem
Wellicht nog wel interessant om te bedenken dat de categorie volwassenen in wezen voornamelijk personen tot 35 zal betreffen. Als de massa pas vanaf 1980 met de komst van de IBM compatible kennis kon beginnen te maken met het concept 'virtueel'... Dat zou inderdaad de conclusie wel kunnen sterken dat de groep tot 18 in verhouding beperkt betrokken is bij cybercrime.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.