Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Arnoud geeft elke week in een artikel antwoord op een interessante vraag. Vanwege het grote aantal inzendingen kunnen niet alle vragen beantwoord worden.
Vraag: Graag zou ik een tool willen ontwikkelen waarmee mensen kunnen testen of hun website kwetsbaar is voor de bekende Heartbleed-bug die vorige week werd geopenbaard. Mag dat zomaar of is dit strafbaar?
Antwoord: Een tool waarmee te testen is op een kwetsbaarheid, is op zichzelf legaal. Een tool is pas strafbaar wanneer deze specifiek ontworpen of "hoofdzakelijk geschikt" is om mee in te breken, om computervredebreuk mee te plegen.
De grens tussen testen en inbreken kan grijs zijn. Zeker bij Heartbleed, een bug die er nu juist om draait dat je data krijgt waar je geen toegang toe zou moeten hebben. In theorie moet je dan kijken naar de motieven van de gebruiker. Wilde hij zeker weten dat zijn banksite veilig was, of wilde hij inbreken op diezelfde banksite? Alleen, hoe kom je daar ooit achter.
Wil je het als ontwikkelaar op safe spelen, dan bouw je de tool het liefst zo conservatief mogelijk. Zo hoef je geen kilobytes aan gelekte (bloedende?) data te laten zien, je kunt gewoon testen of er één byte meer op te vragen is dan je stuurde en in dat geval "ja!" zeggen tegen de gebruiker.
Ook kun je dingen doen als een vertraging inbouwen. Dan kunnen mensen prima één site testen (en dat zal hun eigen site vaak zijn), twee of drie nou vooruit, maar wie twintig sites achter elkaar gaat testen is een beetje raar.
Helemaal netjes zou zijn dat je zegt, installeer eerst een bepaald bestandje op je website met een unieke naam, en dan controleert of dat bestandje bestaat op die website voordat je de test uitvoert. Dan weet je zeker dat de gebruiker aan de website gelieerd is. Maar dat voelt wat zwaar voor één korte test.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.