Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".
Vraag: Als ik een boek koop, mag ik dat doorverkopen. Maar als ik software koop, mag ik dat niet doorverkopen want in de licentie staat dat deze persoonlijk en niet-overdraagbaar is. Waarom is dat verschil eigenlijk?
Antwoord: In de Auteurswet is bepaald dat wie een legaal op de markt gebracht exemplaar doorverhandelt, geen inbreuk maakt. Dit heet "uitputting": de verkoper heeft z'n geld gekregen voor de eerste verkoop en dan nóg een keer geld vangen is niet de bedoeling.
Dat wetsartikel is ouder dan het internet, en dus was lange tijd de vraag hoe dat zou uitpakken wanneer iemand digitale informatie zou gaan doorverhandelen. Softwareleveranciers namen alvast maar op in hun contracten dat er niets verkocht werd maar alleen tijdelijk in bruikleen (licentie) werd gegeven. Ook al was "tijdelijk" vrij eeuwig en de prijs nogal hoog.
Het Europese Hof van Justitie bepaalde echter begin juli dat uitputting wel degelijk ook geldt voor software. Wie software downloadt en een betaalde licentie heeft, mág deze licentie doorverhandelen, mits hij de software natuurlijk zelf buiten gebruik stelt. Ongeacht wat er in de licentie staat. Het recht van uitputting gaat bóven de contractuele bepalingen.
Wel moet er sprake zijn van 'verkoop' van die licentie. Niet elke licentie telt als een "koop". Met name is belangrijk dat de prijs de "economische waarde" van de software vertegenwoordigt, en dat de licentie eeuwigdurend is. Een licentie op een antiviruspakket die één jaar geldig is en waarbij per maand een bedragje moet worden betaald, is dus geen "koop". Maar een Oracle-licentie is dat wel.
Een gekochte licentie mag niet worden gesplitst. Koop je 23 licenties in één contract, dan mag je ze alleen als bundel van 23 doorverkopen. En de verkoper heeft het recht om te auditen of doorverkochte software wel echt gewist is bij de eerste koper.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.