De makers van het encryptieprogramma BestCrypt hebben de broncode van een deel van de software gepubliceerd, zodat het publiek kan zien dat er geen backdoors of beveiligingslekken aanwezig zijn. Hoewel BestCrypt zich als een 'TrueCrypt-alternatief' presenteert, bestaat de software al sinds 1995.
Bijna tien jaar voordat TrueCrypt verscheen, waarvan de website vorige week liet weten dat de ontwikkeling was gestaakt. Volgens de melding op de website is het niet meer veilig om de populaire encryptiesoftware te gebruiken omdat die kwetsbaarheden bevat. Het Finse softwarebedrijf Jetico probeert nu van de onzekerheid bij TrueCrypt-gebruikers te profiteren.
Zo heeft het bedrijf een speciale pagina gelanceerd waar de verschillen tussen TrueCrypt en BestCrypt worden weergegeven. Daarnaast kan de software harde schijven en bestanden die door TrueCrypt versleuteld zijn ontsleutelen als de gebruiker zijn wachtwoord geeft.
In tegenstelling tot TrueCrypt is BestCrypt een commercieel pakket en was de code altijd gesloten. Daar is nu deels verandering in gekomen. "Voor iedereen die zich zorgen over backdoors in commerciële encryptiesoftware maakt hebben we dit opgelost door de broncodes van de encryptie- en sleutelgeneratiemodules openbaar te maken", aldus de ontwikkelaars. Gebruikers die broncode kunnen lezen kunnen de BestCrypt Development Kit downloaden en de claim vervolgens zelf controleren.
Net als TrueCrypt biedt BestCrypt de mogelijkheid om zowel bestanden als de volledige harde schijf te versleutelen. Jetico heeft deze functionaliteit echter in twee aparte programma's ondergebracht. De software om mappen en bestanden via het aanmaken van containers te versleutelen kost 60 euro, terwijl het programma om de volledige schijf te versleutelen 100 euro kost.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.