De kans dat cybercriminelen worden opgepakt is zeer klein, aldus een voormalige topfunctionaris van de FBI die de onderzoeken van de opsporingsdienst aanstuurde. "Ik zou zeggen dat relatief weinig criminelen, minder dan vijf procent, ooit gearresteerd of gepakt wordt en dat is waarschijnlijk een hoge schatting", aldus Chris Swecker, voormalig FBI-directeur crimineel onderzoek.
Buitenlandse autoriteiten die niet willen meewerken, een lastig en complex digitaal spoor en geraffineerde technieken maken het lastig om te achterhalen wie er achter een hack zit. Volgens Greg Henderson, die met de Amerikaanse overheid samenwerkt om cybercrime te voorkomen, is het detecteren van aanvallen niet zo lastig. Het pakken van de hackers is echter een geheel ander verhaal.
"De moeilijkheid is uit te zoeken wie het doet", aldus Henderson tegenover Greenville News. Vaak eindigen onderzoeken bij computers die de aanvallers gebruikten, maar die niet van henzelf zijn.
Daarnaast kan een onderzoek ook lange tijd in beslag nemen. "Je kunt een lopende operatie hebben die je niet wilt verstoren", merkt Swecker op. Het kan zijn dat een bepaalde zaak onderdeel van een grotere operatie is om meer hackers op te pakken. Sommige cybercrime-onderzoeken kunnen dan ook jaren duren, zo laat een woordvoerster van de FBI weten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.