image

'FBI weet cybercriminelen zelden te pakken'

zondag 30 december 2012, 13:12 door Redactie, 4 reacties

De kans dat cybercriminelen worden opgepakt is zeer klein, aldus een voormalige topfunctionaris van de FBI die de onderzoeken van de opsporingsdienst aanstuurde. "Ik zou zeggen dat relatief weinig criminelen, minder dan vijf procent, ooit gearresteerd of gepakt wordt en dat is waarschijnlijk een hoge schatting", aldus Chris Swecker, voormalig FBI-directeur crimineel onderzoek.

Buitenlandse autoriteiten die niet willen meewerken, een lastig en complex digitaal spoor en geraffineerde technieken maken het lastig om te achterhalen wie er achter een hack zit. Volgens Greg Henderson, die met de Amerikaanse overheid samenwerkt om cybercrime te voorkomen, is het detecteren van aanvallen niet zo lastig. Het pakken van de hackers is echter een geheel ander verhaal.

"De moeilijkheid is uit te zoeken wie het doet", aldus Henderson tegenover Greenville News. Vaak eindigen onderzoeken bij computers die de aanvallers gebruikten, maar die niet van henzelf zijn.

Daarnaast kan een onderzoek ook lange tijd in beslag nemen. "Je kunt een lopende operatie hebben die je niet wilt verstoren", merkt Swecker op. Het kan zijn dat een bepaalde zaak onderdeel van een grotere operatie is om meer hackers op te pakken. Sommige cybercrime-onderzoeken kunnen dan ook jaren duren, zo laat een woordvoerster van de FBI weten.

Reacties (4)
30-12-2012, 13:17 door WhizzMan
Die percentages wijken niet zoveel af van "real world" criminelen. Daar ligt de pakkans ook ergens onder de 10% toch?
30-12-2012, 15:46 door Anoniem
Ik zag in het artikel ook dat men pas aan de slag gaat vanaf een bepaald bedrag aan schade (zo werken alle opsporings diensten omdat ze anders in het werk omkomen). Zolang je daar dus onder blijft laten ze je met rust. Als je als cybercrimineel niet al te gretig bent of af en toe nieuwe, ongerelateerde, malware verspreid dan laten ze je waarschijnlijk dus gewoon met rust. Of simpelweg geen Amerikaanse systemenen aanvallen.
30-12-2012, 20:44 door Charley51
Kortom, misdaad loont. Maar dat wisten we al een tijdje.
01-01-2013, 09:18 door Anoniem
Komt nog eens bij dat een aantal cyberaanvallen niet door cybercriminelen wordt gedaan maar door overheden, denk aan de Duitse trojan malware.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.