image

DNB: meer consumenten bang voor skimmers

donderdag 24 januari 2013, 15:06 door Redactie, 1 reacties

Hoewel het aantal betalingen stijgt dat Nederlanders via de pinpas in zowel binnenland als buitenland doen, zijn er ook zorgen over de veiligheid hiervan. Dat laat De Nederlandse Bank (DNB) in een rapport over 2011 weten. Vijf procent maakt zich zorgen over de veiligheid bij contant betalen, terwijl vier procent zich zorgen maakt als het om een pinbetaling gaat.

Opmerkelijk genoeg vinden de ondervraagde Nederlanders het betalen via zowel cash als pin in het buitenland veiliger dan het betalen in eigen land. Dat heeft mogelijk met alle aandacht voor skimmers te maken. De schade door skimming bedroeg in 2011 zo'n 39 miljoen euro.

Angst
"Opvallend is overigens de toegenomen ongerustheid over de veiligheid van de pinpas in Nederland. Met name de angst onder consumenten om geskimd te worden bij een Nederlandse geld- of betaalautomaat is in 2011 gestegen", stelt DNB in het rapport.

Sinds 2012 is 'het nieuwe pinnen' van kracht, waarbij betalingen via de chip en niet meer via de magneetstrip verlopen. Ook hebben verschillende banken het betalen met de pinpas buiten Europa uitgeschakeld, wat de schade door skimming drastisch zou hebben verminderd.

Reacties (1)
24-01-2013, 18:09 door Anoniem
Laat het nu net de DNB zijn die een "maatschappelijk" clubje (met veel grutters, banken, betaalmonopolist currence, en heel gek, minder consumentenorganisaties erin) voorzit wat zich toelegt op zoveel mogelijk pinnen pushen en contant uit te bannen. Dit is dus meer een pijnpuntenrapportje; verwacht meer pinpaspropaganda dit jaar.

Als ze nou eens de fundamentele problemen in het electronisch betalen aanpakten, zoals gebrek aan anonymiteit of wellicht de verschillende single points of failure, in plaats van risico op de consument over te hevelen door cash uit te roeien. Maar dat zou echt werk betekenen, dus liever maar andermans privacy inleveren, toch niet hun pakkie an, wel dan?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.