Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".
Vraag: Alle KPN breedband abonnees worden hotspot voor andere gebruikers van het FON-netwerk. Maar waar sta je dan als particulier als er over jouw verbinding activiteiten worden ontplooid die niet door de beugel kunnen?
Antwoord: Fon-enabled routers hebben twee gescheiden netwerken, één voor de klant zelf en één netwerk voor de hotspot. Alleen al daarmee zouden alle bewijsproblemen over wie wat deed, vermeden moeten worden.
Er zijn geen specifieke regels over aansprakelijkheid bij gebruik van andermans internetverbinding. De enige die in de buurt komt, is de regel dat een internet access provider niet aansprakelijk is voor wat er over de lijn gaat, zolang hij niet zelf actief filtert, monitort of ingrijpt op de inhoud. Spamfilters zijn oké, malwarefilters op het randje maar bijvoorbeeld zelf besluiten Youtube te blokkeren maakt ze aansprakelijk.
Het lijkt me alleen niet dat een particulier die zijn verbinding deelt, een "internet access provider" is zoals de wet dat bedoelt. Daarvoor moet er sprake zijn van "dienstverlening gewoonlijk tegen betaling", en hoewel "gratis met advertenties" ook een vorm van betaling is, moet er dus wel iets van een commerciële, structurele insteek zijn.
Er zijn nog nooit rechtszaken geweest waarbij een particulier aansprakelijk werd gesteld voor wat een ander over die lijn deed. Het verweer "ik was het niet, iemand zat op mijn netwerk" zag ik in een paar strafzaken wél voorbij komen. Het werd daar meestal gepasseerd omdat het té onwaarschijnlijk voorkwam. Als jij geschorst wordt op het werk, en er 's avonds vanaf jouw IP-adres een dreigmail naar je manager gaat, dan
is het compleet ongeloofwaardig dat een hacker dat zou doen om jou een loer te draaien.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.