Door WesleySmalls: Maar niemand van dat volk, kan uitleggen wat nou precies het probleem is.
Er is ook niet één probleem, er zijn er een heleboel.
Het grondprobleem is dat de manier van interacteren vereist dat je informatie weggeeft. Waarmee "interacteren" een hele brede term is en ongeveer alles wat je online of offline doet beslaat, zodra je naam erbij moet. ovchipkaart, pinnen, ideal, in het algemeen een bankrekening hebben, belastingen, sociale dienst, anpr, andere dossiers waaronder epd, ekd, ejd, inloggen bij zo ongeveer elk webforum, je google account, facebook, en nog veel meer valt daar in meerdere of mindere mate onder. Als ik zeg "brede term", dan bedoel ik ook "brede term". Vat je?
En informatie, cq kennis, is macht. Abstract gezegd, je moet macht over jezelf weggeven iedere keer dat je, oh, een hello kitty tas of een laptop of wat onderdelen online bestelt, iedere keer dat je pint of op de bus stapt, of zelfs een autoritje maakt. En de "privacyregels" bestaan er eigenlijk vooral uit een slecht contrôleerbaar vriendelijk vragen "geen nare dingen doen met die data, hoor je wel?", en ieder privacy statement bestaat uit "vertrouw ons nu maar met je info, hij is echt veilig bij ons, heus waar" terwijl dat geld en moeite kost en die data te gelde maken juist geld oplevert -- wellicht dat je je kan indenken dat zo'n maatregel gewoon niet voldoende kan zijn om een grote complexe wolk problematiek effectief in te dammen, laat staan op te lossen.
Vanuit dit mechanisme vloeien een hele boel meer of minder nare problemen voort die vreselijk lastig weer recht te zetten zijn. Bijvoorbeeld als een kopietje paspoort moet afstaan en een kwaadwillende krijgt dat in handen, krijg jij deurwaarders voor de deur omdat die kwaadwillende allerlei telefoonabonnementen op jouw naam heeft afgesloten, ik noem maar wat. Ook al is het aan hen om te bewijzen dat jij dat gedaan hebt is het een hoop gezeur en gedonder en mag jij daarna je naam proberen te zuiveren bij het bkr, die nooit naar jou luisteren maar alleen naar degenen die je naam aan hun gegeven hebben--die ze weer van een kwaadwillende gekregen heeft die ze vervolgens belazerd heeft. Gewoon voorbeeldje uit de praktijk, er zijn nog genoeg andere voorbeeldjes te noemen.
En hoe meer we iedereen zich overal voor willen laten "legitimeren" (door dus waardevolle informatie zomaar weg te geven), hoe interessanter het wordt daar misbruik van te maken met andermans identiteit. Jawel, maatregelen die ons veiliger moeten maken worden massaal aangegrepen om ons bestaan te misbruiken. Zodat de maatregelen toch niet helemaal doordacht bleken.
En als je je dat realiseert is het ineens niet meer te verdedigen dat er nieuwe systemen opgezet worden die duidelijk te laks zijn met gevoelige informatie. Het epd, bijvoorbeeld, maar de ovchipkaart is ook een berucht voorbeeld. Je had die laatste ook zó kunnen bouwen dat er niet drie jaar data in antifraudedatabases bijgehouden moeten worden om het brakke systeem maar in de lucht te houden. Bouw gelijk een goed systeem. Voor het epd, vol met medische gegevens, moet dat nog duidelijker zijn.
En zo zijn er nog een stuk of twintig recent opgezette databases waar ze "even" de privacy "vergeten" zijn. Kijk maar eens naar de berichtgeving over het gegrasduin in de ciot data en het vervolgens herhaaldelijk vergoeilijken en negeren van misstanden. Signaal? Ook politieambtenaren zijn niet te vertrouwen met grote hopen makkelijke data. Met andere woorden, niemand is te vertrouwen met databases, welke dan ook.
Dus privacy mag dan als gezeur klinken, de reden is dat we onze zaakjes niet op orde hebben. En totdat we dat wel hebben, gaat het blijven etteren. Niet zozeer het gezeur, maar de problematiek.
Let wel, dit is niet meer dan een hele ruwe schets van een diep probleem met verstrekkende gevolgen waarvan oorzaak en gevolg voor de gewone man nauwlijks meer te volgen zijn, zo diep, ververbonden, en verstopt zit het. Pas als je zelf direct de gevolgen merkt heb je het door, en dan is het veel te laat om er nog wat aan te doen. En alleen die hele ruwe schets vreet al een hele pagina. Geen wonder dus dat uitleggen lastig is, nietwaar?