ICT-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl. Deze week op Security.NL een speciale editie van de Juridische vraag, waarin elke werkdag één vraag kort wordt beantwoord. Vandaag de vierde vraag van deze special. De eerdere vragen zijn via de Achtergrondsectie te bekijken.
Vraag: Ik heb vijf jaar geleden softwarelicenties gekocht en wil deze aan een concullega overdragen omdat ik mijn bedrijf stop. De leverancier weigert mee te werken omdat hij zijn eigen licentie moet kopen. Maar klopt dat wel?
Antwoord: Het Hof van Justitie heeft bepaald dat een licentie op standaardsoftware die tegen een eenmalige vergoeding en zonder tijdsbeperking is verkregen, een 'koop' is. Bij een koop mag je doorverkopen ongeacht wat in de licentie staat en ongeacht wat de leverancier zegt. Dit is bij boeken niet anders dan bij software dus. Alleen heb je bij boeken zelden een registratie- of activatieprocedure. Dat is nog een open vraag: hoe ver mag de leverancier daarin gaan?
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.