Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".
Vraag: Een collega vroeg me enige tijd terug of ik haar wilde helpen uitzoeken of haar man vreemdging. Op mijn advies heeft ze een keylogger op zijn pc geïnstalleerd, en daarmee heeft ze het wachtwoord van zijn geheime Hotmailaccount achterhaald. Daarmee kon ze zien dat hij inderdaad met een ander ging. Maar nu is de man boos en hij wil aangifte doen. Kan ik nu ook in de problemen komen?
Antwoord: Het met een keylogger achterhalen van een wachtwoord, en dan inloggen op een mailaccount, is inderdaad een vorm van computervredebreuk. De man kan dus inderdaad aangifte doen, en in theorie is de vrouw dan te vervolgen.
Iemand wijzen op het bestaan van keyloggers lijkt me wat magertjes om te spreken van medeplichtigheid. Daarvoor moet je op een of andere manier actief behulpzaam zijn geweest bij (de voorbereiding van) het plegen van het misdrijf. Het géven van een keylogger met instructies als je wéét dat ze dit gaat doen kan tellen als "actief behulpzaam zijn" maar dat vind ik op het randje.
Ik weet alleen niet of de politie veel gaat doen. In mijn ervaring komt men bij computervredebreuk vooral in actie als er economische schade is, of als er meer gebeurd is dan alléén gesnuffel in een mailbox. Denk aan stalking of mishandeling.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.