Het rapport van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Mandiant waaruit zou blijken dat een Chinese legereenheid grootschalige spionagecampagnes tegen westerse landen en bedrijven uitvoert, heeft volgens de Chinese media als enige doel om de diensten van het bedrijf te verkopen. In het rapport staat dat Chinese hackers al jaren lang terabytes aan gegevens stelen.
Volgens zowel het Chinese staatspersbureau Xinhua als The China Post heeft Mandiant alleen commerciële motieven met het naar buiten brengen van het rapport. "Je hoeft geen cybersecurity-expert te zijn om te weten dat professionele hackers meestal een botnet in andere delen van de wereld als proxies voor aanvallen gebruiken, niet hun eigen computers", zo stelt Xinhua in een commentaar.
Het zou dan ook zeer onwaarschijnlijk zijn dat zowel de herkomst van de hackers als de locatie waar vandaan de aanvallen zijn uitgevoerd naar hetzelfde land wijzen. Daarom noemde het Chinese Ministerie van Defensie het rapport ook 'amateuristisch', stelt Xinhua. Mandiant zou bewust de 'valse beschuldigingen' hebben verspreid om er zelf beter van te worden.
Commercieel
"Als je het rapport nader bestudeert, is het niet moeilijk om te ontdekken dat het naar een commerciële stunt ruikt", zo laat het commentaar weten. In een verklaring over het rapport zou Kevin Mandia, oprichter en CEO van het bedrijf, alleen maar de producten en diensten van zijn bedrijf aanprijzen.
Het bedrijf wilde naar eigen zeggen met de publicatie andere bedrijven waarschuwen en de cyberspionage door China aantonen. "De volgende keer zou de CEO gewoon kunnen zeggen: "Zie je de Chinese hackers? Schiet op en koop onze diensten."', merkt redacteur Liu op.
Vijand
Hij wijst ook naar het neerzetten van China als nieuwe vijand van de Verenigde Staten door Amerikaanse politici en zakenmensen, die dit voor hun eigen persoonlijke politieke en commerciële belangen doen. "Met name op een moment dat het Amerikaanse congres op het punt staat een budgetplan voor het nieuwe fiscale jaar goed te keuren."
Zonder China als nieuwe vijand zouden ze geen "excuses" meer hebben om meer geld te vragen voor het opbouwen van een nog sterkere cybermacht of het kopen van meer hardware en diensten van bedrijven zoals Mandiant, gaat Liu verder.
Hij wijst al naar de superioriteit die de VS heeft om cyberaanvallen overal ter wereld uit te voeren. Het meest in het oog springende voorbeeld is Stuxnet, dat een Iraanse uraniumverrijkingscentrale saboteerde.
Aanvallen
Terwijl de westerse media zich op Unit 61398 van het Chinese leger richt, wijst Xinhua naar de 780th Military Intelligence Brigade van het Amerikaanse leger, dat met regelmaat cybermissies zou uitvoeren. Daarnaast heeft de VS een verleden om landen aan de hand van vals bewijs te beschuldigen, merkt Liu op. Het Chinese staatspersbureau verwacht dan ook dat zal blijken dat de beschuldigingen over cyberaanvallen ongegrond zullen blijken, en alleen het imago en de reputatie van Mandiant zullen beschadigen, alsmede de VS.
Overheid
Ook The China Post vermoedt dat commerciële motieven een rol spelen. "Mandiant heeft ook duidelijk een commercieel belang in het vrijgeven van de informatie", laat de krant weten. Klanten zouden namelijk al over de aanvallen zijn gewaarschuwd en over bescherming beschikken om de ontdekte technieken af te weren.
De krant merkt verder op dat Mandiant inmiddels een centrale rol speelt in het debat over cybersecurity. Zo sprak de oprichter eerder deze maand voor een inlichtingencomité over hackingdreigingen.
Vorige week tekende president Barack Obama een 'executive order' om de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven te verbeteren, aldus de krant.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.