image

Database met zwembadfoto's Nederlanders offline gehaald

vrijdag 17 oktober 2014, 12:18 door Redactie, 1 reacties
Laatst bijgewerkt: 19-10-2014, 12:36

Een Nederlandse leverancier van een zwembadfotosysteem dat in zwembaden wordt gebruikt voor het maken van foto's bij glijbanen, heeft de database met zwembadfoto's van Nederlanders offline gehaald nadat er vragen over de beveiliging en privacy waren ontstaan.

Blogger Jan van Kampen had ontdekt dat een zwembad in Meppel over een interactieve glijbaan beschikt, waarbij er finishfoto's worden gemaakt. Gebruikers moeten hier zelf toestemming voor geven, hoewel Van Kampen ook aanwijzingen aantrof dat er zonder toestemming foto's werden gemaakt. De blogger vraagt zich verder af of kinderen wel in staat zijn deze keuze te maken. Daarnaast konden gebruikers de verwijzing naar hun foto wel verwijderen, maar bleef de afbeelding zelf gewoon op de server staan.

Een soortgelijk systeem van leverancier iSlide blijkt naast het zwembad in Meppel ook bij andere zwembaden te worden gebruikt. Na te zijn ingelicht door Van Kampen besloot het zwembad in Meppel de fotopagina's offline te halen. Daarnaast zal een team van dit zwembad alle foto's in de database één voor één bekijken. "Als blijkt dat er een expliciete foto tussen zit, dan doet de politie vervolgonderzoek om te kijken wat er precies met die foto is gebeurd", aldus het zwembad in Meppel.

Er zijn echter ook zwembaden die gebruik maken van het fotosysteem dat door iSlide zelf beheerd wordt. De leverancier heeft nu ook de fotodatabase van dit systeem offline gehaald en zal alle foto's handmatig screenen, zo laat iSlide in een verklaring (PDF) weten. Daarnaast heeft Van Kampen verbetervoorstellen gedaan die volgende week zullen worden besproken.

Reacties (1)
17-10-2014, 13:37 door Anoniem
Het verwerken van de persoonsgegevens (in dit geval de foto's) begint al bij het nemen er van. De opslag en de publicatie zijn beide ook vormen van verwerking die vallen onder de Wbp. Het offline halen is, zeker in relatie met de kennelijk niet-gegeven toestemming van betrokkenen, onvoldoende om de onrechtmatigheid van de verwerking weg te nemen. Beter vernietigt men alle met dit systeem vastgelegde foto's.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.