Het Diaconessenhuis in Meppel gaat vanaf morgen alle informatie over patiënten in één digitaal dossier bijhouden, omdat dit grote voordelen zou hebben. Het EPD bevat alle aantekeningen en uitslagen over de gezondheid, de onderzoeken en de behandelingen van de patiënt. Dat zou volgens het ziekenhuis voor een betrouwbare en veilige uitwisseling van patiëntgegevens moeten zorgen.
Daarnaast stelt het Diaconessenhuis dat er door de introductie van het EPD minder kans op fouten bij medicatie, diagnose en behandeling is. Dat is volgens de vereniging van praktijkhoudende huisartsen een omstreden opvatting. In februari publiceerden de huisartsen negen redenen waarom een landelijk EPD ongewenst is.
Veiligheid
Daarbij gingen ze ook in op de vaak genoemde veiligheidsvoordelen. Die zouden namelijk niet bestaan. Het onderzoek waar voorstanders vaak naar wijzen zou nergens vermelden dat een landelijk dossier de medicatieveiligheid van patiënten verhoogt. In het geval van het Meppeler ziekenhuis gaat het om een lokaal EPD.
Voor het EPD gelden voor de patiënt dezelfde regels als voor het papieren dossier. Patiënten mogen net als met de papieren versie hun dossier altijd inzien, maar moeten hier wel om vragen. De patiënt heeft namelijk zelf geen rechtstreekse toegang tot het EPD.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.