Twee weken geleden ging de documentaire Citizenfour over klokkenluider Edward Snowden in première, maar voor het maken ervan waren 7 privacytools essentieel, aldus documentairemaakster en journaliste Laura Poitras. Poitras was al vanaf het begin bij de onthullingen van Snowden betrokken.
Om veilig met Snowden en anderen te communiceren, ook voor het maken van de documentaire, gebruikte ze verschillende programma's. Het gaat om anonimiseringsnetwerk Tor om locatie, IP-adres en identiteit te verbergen, het privacy-OS Tails voor het gebruik van Tor, GPG-encryptie voor versleutelde e-mailcommunicatie, Off-The-Record (OTR) instant messaging voor versleutelde chat, Truecrypt voor het versleutelen van bestanden, SecureDrop voor journalisten die de identiteit van hun bronnen willen beschermen en als laatste het gebruik van GNU/Linux.
"Misschien dat de meeste mensen na het zien van Citizenfour geen zin hebben om van besturingssysteem te wisselen, maar het is zeker de moeite waard om te verkennen", aldus Parker Higgins van de EFF. Hij merkt op dat de onthullingen van Snowden grote impact hebben gehad op de manier waarop mensen over privacy en massasurveillance praten. "Het is bemoedigend om te weten dat zelfs tegenover enorme spionageprogramma's, doorsnee computergebruikers toegang tot krachtige tools hebben om hun communicatie tegen luistervinken te beschermen", stelt Parker.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.