image

WinBackup

dinsdag 14 januari 2003, 14:57 door Redactie, 10 reacties

Back-ups zijn vandaag de dag niet meer weg te denken. Voor zowel bedrijven als particulieren is het opslaan van data van groot belang. De markt voor back-up software is dan ook vrij groot en er is genoeg keuze uit tientallen pakketten in verschillende prijsklasses. De markt voor back-ups met encryptie is echter een stuk kleiner. Een van de back-ups met encryptie beveiliging wordt aangeboden door LIUtilities, een klein softwarebedrijfje uit Zweden. Hun WinBackUp zou het maken van een back-up eenvoudig én veilig moeten maken. De redactie van Security.nl ging op onderzoek uit.

Installatie

WinBackUp kan op twee manieren verkregen worden. Op CD of via een download, beide versies moeten echter geinstalleerd worden wat een standaard procedure is. Het programma vraagt waar het geïnstalleerd moet worden, waarna er 2,67MB op de harde schijf wordt geplaatst (CD is 1,53MB).

De eerste keer dat we het programma starten worden we getrakteerd op een wizard die alle stappen voor het maken van een back-up doorneemt. Voor iedereen die geen zin heeft om de handleiding te lezen is dit een mooie uitkomst. Het is echter niet nodig om de handleiding of de wizard te volgen, want WinBackUp is redelijk recht toe recht aan. Er zijn dan ook slechts een paar opties, namelijk het maken van een back-up, het plannen van een back-up en het restoren van een back-up. Bij al deze opties kun je een aantal zaken instellen zoals het comprimeren of opdelen van back-up files, bestandkeuze en het verifieren van de back-up. WinBackUP kan tevens de back-ups rechtstreeks naar CD of DVD schrijven. De enige opties die je hier kunt instellen zijn het overschrijven of vervangen van media, het sluiten van een CD of DVD en het automatisch ejecten. Het laatste tabblad met opties is echter het meest interessante, want hierin kun je de security settings aangeven. De back-ups kun je namelijk beveiligen met een wachtwoord en voor extra beveiliging kun jezelfs uit een 128bit of 256bit AES encryptie kiezen. Er wordt wel aangeraden om een wachtwoord of zin van 30 of meer karakters te maken. Als eerste "line of defense" kun je WinBackUp trouwens zo instellen dat er een wachtwoord vereist is om het programma zelf te starten.

Het maken van een back-up

Het maken van een back-up in WinBackUp gebeurt door Back-up jobs. Dit zijn een soort profielen die je aan een back-up meegeeft. Hierin kun je aangeven welke bestanden je wilt back-uppen, of je encryptie gebruikt en waar je de back-up wilt opslaan. Het selecteren van de bestanden gaat via een soort windows verkenner waarin je mapjes of bestanden kunt aanvinken.

Voor gebruikers die hun persoonlijke data zoals Outlook mail, registry settings, bookmarks, desktop en gebruikersprofielen willen opslaan is er een handige knop aanwezig die al deze opties automatisch selecteert. Het is helaas niet mogelijk om bijvoorbeeld andere e-mail programma's aan deze vaste lijst toe te voegen. Na het selecteren van de mapjes, bestanden of harde schijven die je wilt back-uppen heb je een aantal opties die hier boven al genoemd zijn. Het enige wat je hierna moet doen is op de knop "Run Back-up" drukken en het programma gaat aan de slag. Heb je encryptie ingesteld, dan duurt het iets langer voordat de back-up gemaakt is. Na het maken van de back-up verschijnt er een Log bestand waarin de tijd, grootte en status van de back-up staat.

Het restoren van een back-up

Om een back-up terug te plaatsen moet je in een Windows omgeving zitten met WinBackUp geïnstalleerd. Iets wat bijvoorbeeld bij een systeemcrash toch wat lastig is. Heb je een virus gehad of iemand die je bestanden heeft gedelete, en wil je je documenten weer restoren, dan kun je via de restore knop in het programma zoeken naar je back-up. Het programma laat nu zien welke bestanden de back-up bevat. Hieruit kan weer een selectie gemaakt worden van de bestanden die je daadwerkelijk wilt terugzetten. Standaard zal WinBackUp de back-up op de originele locatie terugzetten, maar we kunnen ook een andere locatie kiezen. Voordat we daadwerkelijk gaan restoren hebben we nog een aantal settings die we kunnen instellen. Zo is het mogelijk om alle bestanden te vervangen, alleen oudere bestanden te vervangen of geen bestanden te vervangen. Nu is het tijd om op de restore knop te drukken, waarna we een log scherm krijgen met wat er goed, of niet goed ging.

Het instellen van een back-up schedule

Voor bedrijven of personen die automatisch willen back-uppen is er de mogelijkheid om een agenda aan te maken. Hierin kun je aangeven of je de back-up dagelijks, wekelijks of maandelijks wilt maken, op welke dag / dagen dit moet plaatsvinden en hoe laat de back-up moet beginnen, iets wat het programma zonder problemen uitvoert.

Minpunten

Echte minpunten hebben we niet aan WinBackUp kunnen ontdekken. Alleen het Back-up settings menu had wat handiger inelkaar gezet kunnen worden, aangezien de tekst van de tabbladen nu vertikaal staat. Als functionaliteit zou het fijn zijn als het programma ook ghosting zou ondersteunen, zodat we zonder problemen een hardeschijf of partitie kunnen back-uppen en deze in het geval van een crash terugzetten. Dit is echter niet aan de orde omdat WinBackUp dit niet ondersteunt, maar het zou zeker een welkome functionaliteit zijn bij volgende versies.

Conclusie

WinBackUp is een programma wat makkelijk werkt, niet veel uitleg nodig heeft en dankzij de aanwezig encryptie meer biedt dan normale back-up software, en dat tegen een zeer betaalbare prijs. Ook het plannen via de agenda verloopt simpel zodat een goede back-up routine voor iedereen is weggelegd. Dankzij de ingebouwde mogelijkheid om direct en automatisch naar CD of DVD te schrijven wordt ook deze handeling de gebruiker bespaard. De downloadbare versie van Winbackup kost $29,95, de versie in een verpakking en met geprinte handleiding kost $49,95. Vanwege de aantrekkelijke prijs van de downloadbare versie geven we winbackup als rapportcijfer een 8.

Meer informatie over Winbackup kun je vinden op de pagina van LIutilities.

Reacties (10)
28-01-2003, 10:06 door jroefs
het pakket werkt inderdaad erg mooi en snel. De trial is volledig functioneel voor 30 dagen lang.
Er is maar één klein probleempje: het programma is niet in staat naar tape te backuppen. Voor een volwassen backuppakket wel wat magertjes, vind ik.

Jammer, anders had ik het zeker aangeschaft!
13-03-2003, 09:03 door Anoniem
Winbackup ondersteunt geen tape-device en dat vind ik toch triest voor een backup programma.
13-03-2003, 15:45 door Anoniem
Originally posted by Unregistered
Winbackup ondersteunt geen tape-device en dat vind ik toch triest voor een backup programma.

wat een bullshit, integreer gewoon een tun/tap emulator op je winblowz systeem en schrijf via een tussenstap naar tape.


voor de rest zuigt winbackup als de ziekte simpelweg omdat de database van gemaakte backups met grote regelmaat ontregelt en corrupt raakt.
15-03-2003, 22:24 door Anoniem
Originally posted by Unregistered
wat een bullshit, integreer gewoon een tun/tap emulator op je winblowz systeem en schrijf via een tussenstap naar tape.


voor de rest zuigt winbackup als de ziekte simpelweg omdat de database van gemaakte backups met grote regelmaat ontregelt en corrupt raakt.


Zeg meneer, let een beetje op uw taalgebruik. Ik vind die nogal GOOR!!!
06-06-2003, 17:29 door Anoniem
Originally posted by Unregistered
wat een bullshit, integreer gewoon een tun/tap emulator op je winblowz systeem en schrijf via een tussenstap naar tape.


voor de rest zuigt winbackup als de ziekte simpelweg omdat de database van gemaakte backups met grote regelmaat ontregelt en corrupt raakt.
01-08-2003, 12:49 door Anoniem
Originally posted by Unregistered
Zeg meneer, let een beetje op uw taalgebruik. Ik vind die nogal GOOR!!!

Kom kom, we leven in 2003. Dit is normaal "slang" (straattaal)voor computerfreaks.
Bovendien, als je niets inhoudelijks te melden hebt, reageer dan gewoon niet.

Ik ben zelf wel benieuwd waarom het bewuste anoniempje zegt dat de gemaakte databases corrupt raken. Heeft dat te maken met Winbackup of met de kwaliteit van je eigen schijf?
01-08-2003, 13:34 door Anoniem
<troll>
Hmm, het werkt niet op RH 9 en reiserFS ;)

Wat een #$%^-programma :)
</troll>
21-08-2003, 20:05 door Anoniem
Originally posted by Sillypaul
<troll>
Hmm, het werkt niet op RH 9 en reiserFS ;)

Wat een #$%^-programma :)
</troll>


Nou nu ik dit gelezen heb probeer ik het niet eens uit!
Ik weer dat dit soort proggies heel snel fouten maken en dus krijg ik een systeem met fouten op de koop toe na een backup overgezet te hebben.
Ik pas hiervoor en gebruik dus Norton Ghost wat in de
Norton Systemworks 2003 zit en al een aantal jaren met volle tevredenheid gebruik!
binnen 20 minuutjes een hele partitie (XP incl. office pakket alle emailadressen e.d. oftewel de hele reutemmeteut) terugzetten zonder omkijken is toch heerlijk?!

Dat was een tip van mij dus...gewoon Norton gebruiken!

succes allemaal
21-09-2003, 22:13 door Anoniem
Hebben jullie dit wel fatsoenlijk getest? Mijn ervaring is namelijk dat bestanden die in gebruik zijn niet mee worden geback-upt!
Kan iemand dit testen of doe ik iets fout?
Toch het vermelden waard lijkt me ,anders kom je voor verrassingen te staan op het moment van de waarheid.Misschien even testen en bij in het verslag zetten.

Groeten
achaos
e-mail : [email]wanorde@hotmail.com[/email]
14-02-2006, 19:55 door agila
Kan je hier ook drivers mee back-uppen ??

Groet,

J
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.