Het internet verandert langzaam in een glazen huis zonder gordijnen, waarbij alles wat we doen zichtbaar voor anderen is. "Met een robuust netwerk, goedkope sensoren en grootschalige datamanipulatie wordt het equivalent van glazen huizen gebouwd", aldus Mozilla's topvrouw Mitchell Baker. "De vraag die nu speelt is of we gordijnen mogen hebben", merkt de Mozilla-president op.
Zo is het lastig om commerciele activiteiten buiten te houden. Websites zijn technisch in staat om alles te volgen dat bezoekers doen, of het nu gaat hoe lang bezoekers op een website blijven, welke advertenties ze interessant vinden en hoe ze zich tussen websites begeven. Die data kan worden verkocht en gekoppeld aan bijvoorbeeld data uit de fysieke wereld.
Betrokkenheid
Inmiddels is bekend dat de Amerikaanse overheid een grote hoeveelheid van deze gegevens verzamelt. Volgens Baker moeten burgers nu bepalen of ze dit belangrijk vinden. "Kan het ons schelen hoeveel de overheid ons bespiedt en volgt zonder dat we dit weten? Hoe balanceren we tussen burgerrechten en staatsveiligheid?"
De betrokkenheid van burgers zal volgens Baker uiteindelijk bepalen hoe het online leven eruit komt te zien. "Onze online huizen worden steeds meer van glas gebouwd", gaat Mozilla's president verder. "We moeten ons dan ook afvragen of we in een huis willen wonen of een aquarium."
Mathias Vermeulen, verbonden aan het European University Institute in Firenze en aan de Research Group on Law, Science, Technology & Society van de VUB, vraagt zich af of mensen zich langer dan een week zorgen om hun privacy maken. "De kranten schreeuwen moord en brand over onze dierbare privacy, maar wat als het NSA-lek straks geen nieuws meer is? Ik vrees het ergste."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.