Het Agentschap Telecom is per direct gestopt met de handhaving van de wet Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens nadat de voorzieningenrechter die deze week buiten werking stelde. Het agentschap hield, namens de minister van Economische Zaken, toezicht op onder andere de beveiliging, de bewaarduur en de vernietiging van de opgeslagen verkeers- en locatiegegevens in het kader van de bewaarplicht.
"Agentschap Telecom zal het toezicht op de buiten werking gestelde onderdelen van de Telecommunicatiewet, per direct, staken. Het agentschap is het vonnis en de gevolgen die daar verder uit voortvloeien aan het analyseren", zo stelt de organisatie in een verklaring. Eerder deze week gaven verschillende telecom- en internetproviders aan dat ze zullen stoppen met het opslaan van de verkeersgegevens van abonnees.
Volgens het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie heeft de uitspraak van de rechter grote gevolgen voor de bestrijding van criminaliteit in Nederland. "De verkeersgegevens zijn van groot belang voor de opsporing en vervolging van vele duizenden delicten. Nu de bewaarplicht per direct is afgeschaft, zal dat grote impact hebben op toekomstige opsporing en vervolging", aldus het OM.
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), één van de organisaties die het proces tegen de Staat wegens de bewaarplicht hadden aangespannen, laat een heel ander geluid horen en zegt verheugd te zijn over de uitspraak. "De rechter heeft in deze uitspraak een einde gemaakt aan het verplicht bewaren van communicatiegegevens van iedereen, inclusief niet-verdachte burgers. Het belang van privacy weegt terecht zwaarder", zegt algemeen secretaris Thomas Bruning.
Bruning wijst erop dat de Nederlandse wet bovendien in strijd met het Europese recht was, wat nu is rechtgezet. "Juist voor journalisten en advocaten heeft deze uitspraak een extra belang. Zij moeten kunnen rekenen op de vertrouwelijkheid van hun communicatie, in verband met de bescherming van hun bronnen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.