image

DNB: winkels niet proactief tegen contant geld

donderdag 30 april 2015, 11:59 door Redactie, 13 reacties

Een overgrote meerderheid van de winkels is niet proactief bezig om contante betalingen door hun klanten te verminderen, zo stelt De Nederlandse Bank (DNB) aan de hand van onderzoek onder 1340 retailers. Voor 81% van de winkels geldt dat de klant bepaalt hoe er wordt betaald.

Volgens DNB zouden winkeliers liever zien dat consumenten met hun pinpas afrekenen, toch wordt er beperkt op het verminderen van contant geld aangestuurd. "De klant is leidend in haar betaalvoorkeur. Het kunnen bieden van verschillende betaalmogelijkheden wordt beschouwd als een vorm van service aan de klant. Daarnaast biedt contant geld ook voordelen", aldus DNB. Zo zijn contant betaalde aankopen ook omzet, kunnen derden als leveranciers makkelijk uit de kassa worden betaald en biedt het een alternatief in geval van een pinstoring.

Naast het ontvangen, tellen en afstorten houdt contant geld ook in dat de echtheid moet worden gecontroleerd. Vorig jaar werden er 48.700 valse eurobiljetten onderschept, die vooral in de retailsector werden gebruikt. Winkels krijgen dan ook het advies om eurobiljetten goed en zichtbaar te controleren. Vier van de vijf respondenten hebben hiervoor een beleid. Vooral het 50-eurobiljet en hogere coupures worden gecontroleerd. Daarvoor maakt 80% van de respondenten gebruik van detectieapparatuur.

Toekomst

Hoewel de winkelier er niet actief op stuurt, is volgens DNB een duidelijke tendens waarneembaar naar minder contante betalingen. Zo blijkt uit eerder onderzoek dat in 2013 circa 7% minder in contant is betaald dan in 2011. Driekwart van de deelnemers aan het onderzoek gelooft dat de dalende trend van contante betalingen de komende jaren zal doorzetten. Een klein deel (5%) van de respondenten denkt dat zij over 5 jaar uitsluitend elektronisch betaalmiddelen zullen accepteren. Verder is de verwachting dat vooral contactloos betalen fors zal groeien. Toch stellen de winkels dat contant betalen voorlopig zal blijven bestaan.

Reacties (13)
30-04-2015, 12:59 door johanw
Dit leest vooral als een wensenlijst van DNB en de politiek in hun strijd om alles van iedereen te weten, niet als de wensenlijst van de (kleine) winkelier. Contant is belangrijk om anoniem te kunnen kopen, zonder dat straks AH mijn ongezonde voedingsaankopen doorverkoopt aan mijn ziektenkostenverzekeraar die daarop een smoes heeft om de premie te verhogen. Of mensen met bijstand die door bekrompen gemeenteambtenaren gecontroleerd worden en daar geen zin in hebben. En natuurlijk om een beetje buiten de grijpklauwen van de belastingdienst te houden.
30-04-2015, 13:14 door Tubamaniak
1.) Vals geld : bij invoering van de euro biljetten werden de nl gulden biljetten, die waren voorzien van briljante kenmerken, overboord gekieperd. Dat was ff 30 jaar terug in de tijd. Wie kent nog de kenmerken voor blinden ? Probeer het maar eens met de ogen dicht een euro biljet te herkennen uit een willekeurige stapel.........
2.) Echtheidskenmerken : in de guldenbiljetten prima ontwikkeld. In de euro biljetten ........ :-(
M.a.w. euri zijn gemakkelijker na te maken dan onze ouderwetse gulden biljetten.
3.) Wel eens gehoord van Zwart Geld ? Wel, de (r)overheid wil dit uitbannen door contant geld uit te bannen. Gij zult pinnen. Met alle gevolgen van dien. Want wat is digitaal geld ? Als de banken omvallen, heb je uiteindelijk helemaal niets !
Digitale dingen zijn niet tastbaar. Als ze stuk gaan heb je echt niets meer in tegenstelling tot een stuk papier waar iets op staat gedrukt.

Zwart Geld is geld dat buiten het zicht van de fiscus is. Ook al heb je het opgenomen van je eigen bankrekening. Want groeit je vermogen in bankbiljetten in de oude sok en geef je dat niet op bij je belastingaangifte, dan heb je al zwart geld. Echter is zwart geld het smeermiddel van de economie. Waar je met pinnen de volle mep moet betalen, bedragen + btw, want volledig door de (r)overheid en banken traceerbaar, is er betalend met contant geld nog wel eens een deal te maken. Bovendien drijft handel vaak op contant geld : boter bij de vis. Je koopt een motorfiets tweedehands bij een handelaar of particulier en betaalt direct met biljetten, laadt het ding op je kar en rijd weg. Geen gedoe met cheques, bankrekeningen of pinnen.
Biljetten doen het altijd, ook als de stroom uitvalt.
Wil je je geld echt veilig stellen, dan haal je het van van bank en koopt er edelmetaal voor. Goud, zilver, platina enz. Dat behoudt vrijwel altijd zijn/haar waarde, waar huizen aardbevinggevoelig zijn, auto's kunnen verongelukken en boten kunnen zinken.

De werkelijke reden dat winkeliers dus niet aandringen op pinnen is gewoon het zwarte geld circuit wat ook dáár bestaat. Er is overal handel buiten de kassa en het daardoor onvermijdelijke zicht van de fiscus om. Want wie betaalt de werkster wit ? Die moet dan mininaal € 50,-- per uur kosten. Terwijl zwart de bedragen behoorlijk lager zijn.
30-04-2015, 14:30 door Anoniem
Weet je wat ook zo "handig" is als er geen contant geld meer bestaat?
1. geen bankrun meer ( = mogelijk meer kans op misdraging van banken, omdat deze "afstraffing" dan niet meer kan)
2. de bank kan als het hun uitkomt negatieve (spaar)rente gaan rekenen, zodat er elke dag geld van je rekening "weglekt".
En jij kan hier geen fluit meer aan doen als er geen contant geld bestaat. Want geld van de bank halen kan dan niet meer.

(ssssst... niet verder vertellen hoor! Vertel het volk aub dat ze rustig kunnen gaan slapen. Want dat doen ze zo graag.
Ja toch? Niet dan?...)
30-04-2015, 15:31 door Anoniem
Ik betaal altijd contant omdat ik dan gewoonweg inzicht heb op mijn financiën. Als er geen euro meer in mijn zak zit dan kan ik het ook niet uitgeven.
30-04-2015, 16:22 door Anoniem
Misschien hebben winkels en consumenten daar helemaal geen baat bij.
Ik betaal bij voorkeur het meeste contant, want op de bank levert het niks op en ik hoef niet overal gegevens achter te laten.
30-04-2015, 16:28 door Anoniem
Dit is slinks in "neutraliteit" ingepakte propaganda. Want kijk maar, behalve in de titel vergeet DNB compleet de belangen van de klant. Als je als klant kritisch gaat kijken naar betaalrisicos en hoe die te beheersen, bijvoorbeeld zichtbaar te maken en in te perken, dan is de enige behoorlijke optie nog altijd contant.

Er zijn genoeg consumenten die zich hebben laten aanpraten of zelfs zichzelf hebben aangepraat dat pinnen "beter" is, maar dat is het alleen zolang er niets misgaat en je je huisbankier blind vertrouwt, en die van de winkelier, en de betaalverwerkers, en de makers van de electronica, en wie er verder nog met z'n fikken aan heeft gezeten op het hele traject van kastje tot obscure regel op je rekeningoverzicht.

Merk op dat in de hele "afweging" die DNB maakt er geen enkele serieuze afweging van risicos voor de klant voorkomt, hooguit als stilletjes afschuiven van zulk risico van de ondernemer naar zijn klanten toe.

"Ga nou maar pinnen, iedereen doet het" is de boodschap. Maar willen we het ook? Als we serieus nadenken dan zien we dat niet alleen met geld maar ook onze verdere betaalhistorie, zelfs persoonlijke gegevens, betalen, uiteindelijk onherstelbare duurkoop zal blijken te zijn geweest.

Op vergelijkbare wijze als dat het "zelfscannen" je vooral blootstelt aan risico op diefstalbeschuldigingen als dank voor het onbezoldigd overnemen van het werk van de kassiere.

Als DNB hier werkelijk nuttige visie wil delen dan zou ze ophouden met dit soort propaganda te propaganderen, maar zou ze hard werken aan oplossingen. Zoals bijvoorbeeld een echt anoniem electronisch betaalmiddel.

Dat dat laatste nodig is, is ze al jaren geleden verteld, dus dat ze nog steeds niet verder komen dan dit is pertinente moedwil vooral niet voor de consument op te komen.
30-04-2015, 16:38 door Anoniem
Als de banken omvallen, heb je uiteindelijk helemaal niets ! Digitale dingen zijn niet tastbaar. Als ze stuk gaan heb je echt niets meer in tegenstelling tot een stuk papier waar iets op staat gedrukt.

Ik heb ook liever de mogelijkheid om cash geld te hebben, dan om volledig afhankelijk te zijn van de bank. Indien de banken omvallen, dan denk ik dat je aan je geld echter verdomd weinig meer zal hebben.

Geld zal binnen no time geen donder meer waard zijn tijdens zo'n crisis (denk bijv aan de hyperinflatie tijdens de crisis in de jaren dertig). Verder zal je er weinig mee kunnen kopen, indien winkels geen financieringsmiddelen meer hebben, en de schappen leeg zijn en er geen nieuwe voorraden meer worden aangevoert. Want ook dat is immers een gevolg van een ineenstorting van de banken, de economie komt tot stilstand.
30-04-2015, 16:42 door Anoniem
de bank kan als het hun uitkomt negatieve (spaar)rente gaan rekenen, zodat er elke dag geld van je rekening "weglekt". En jij kan hier geen fluit meer aan doen als er geen contant geld bestaat. Want geld van de bank halen kan dan niet meer.

De enige manier om geld weg te halen van je spaarrekening is om het cash op te nemen ? Ik ken toch nog wel heel wat meer manieren om geld aan mijn spaarrekening te onttrekken, en het elders onder te brengen (of om te zetten in goud, of andere soorten van investeringen).

Dus als de bank negatieve spaarrente zou gaan rekenen, dan zal mijn geld niet lang bij hen staan. Ongeacht of je het kunt pinnen als cash geld of niet.
30-04-2015, 18:10 door ben987 - Bijgewerkt: 30-04-2015, 18:12
je moet je maar eens afvragen WAAROM de dnb zo een onderzoek doet !
heeft absoluut niets te doen met het belang van de burger.
overheid wil totale controle over burger, je bent dan volledig digitaal te traceren.

ook is het natuurlijk verrekte handig als er bv in de toekomst volksopstanden zouden komen, dan kan de overheid/bank simpel jouw rekening bevriezen, dat zal ze leren, die ongehoorzame burgers ! zie dan maar eens hoe je aan jouw eten komt.

nee, de maatschappij zal nog een stukje enger worden als je geen cash meer hebt, moeten we niet willen.
30-04-2015, 18:44 door Anoniem
Laat ze dan eerst zorgen dat een transactie door de gehele keten (retailer, equens en de bank) alleen uitgevoerd wordt en dat de data niet voor commerciële activiteiten gebruikt mag worden.
Als dat geregeld is wil ik overwegen weer te gaan pinnen ....
03-05-2015, 11:39 door Anoniem
Door Anoniem: Weet je wat ook zo "handig" is als er geen contant geld meer bestaat?
1. geen bankrun meer ( = mogelijk meer kans op misdraging van banken, omdat deze "afstraffing" dan niet meer kan)
2. de bank kan als het hun uitkomt negatieve (spaar)rente gaan rekenen, zodat er elke dag geld van je rekening "weglekt".
En jij kan hier geen fluit meer aan doen als er geen contant geld bestaat. Want geld van de bank halen kan dan niet meer.

(ssssst... niet verder vertellen hoor! Vertel het volk aub dat ze rustig kunnen gaan slapen. Want dat doen ze zo graag.
Ja toch? Niet dan?...)
Grappig, toen ik zo'n 2 jaar geleden aangaf dat het afschaffen van contant geld een strategie zou worden van de banken om zelf de waarde van geld te gaan bepalen werd ik als een complete idioot uitgemaakt want banken bepalen de waarde van het geld niet. Right, so far so good voor die wederom bewezen theorie.
Het is toch te zot voor woorden dat als ik maandelijks geld van mijn eigen geld, waar al belasting over betaal, in een oude sok stop en dat dit geld vervolgens als zwart geld wordt aangemerkt zodat ik nog tegen een forse boete kan aanlopen.
Nederland is als democratie failliet en het wordt tijd dat de burger dat eens gaat inzien.
04-05-2015, 13:42 door Anoniem
De werkelijke reden dat winkeliers dus niet aandringen op pinnen is gewoon het zwarte geld circuit wat ook dáár bestaat. Er is overal handel buiten de kassa en het daardoor onvermijdelijke zicht van de fiscus om.

Wij vertellen onze klanten altijd dat we liever grote bedragen gepind willen hebben. Want we betalen behoorlijk veel kosten aan de bank om dat contante weer te storten. Een beetje contant is wel handig.

Bedenk dat je met zwart geld de rekeningen niet kan betalen!
19-05-2015, 18:51 door Anoniem
Contant geld is handig om buiten de vermogen belasting te blijven geef ik nooit contant geld op.

maar waarom bedenken ze eigenlijk vermogen belasting als iedereen contant betaalt en de belasting aangifte nooit goed invult door te zwijgen over het contant geld dat ze bezitten ?

als de vermogen belasting wordt afgeschaft en de rente op de bank positief blijft i.p.v. negatieve rente want dan lopen de consumenten weg omdat de consument dubbel wordt gepakt maar dat gaat nooit gebeuren als het aan mij ligt (heel veel geld verdienen en niks betalen (na ja heel weinig dan)).

gaat ze nooit lukken de op korte termijn daar gaat wel decenias overheen voordat ze het gaan invoeren.

ook de bedrijven en winkels werken niet mee die willen het ook niet opgeven aan de belasting dienst of aan de bank die negatieve rente hanteert.

kortom ik heb gewonnen van de banken en de belastingdienst op korte termijn maar over langer termijn ook dan heb ik mijn sporen gewist en valt er niks meer te halen bij mij. (hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.