image

Zomerkampen met een missie: het creëren van cybersecurity experts

maandag 4 mei 2015, 15:46 door Redactie, 3 reacties

Op de Norwich Universiteit van Vermont (USA) zullen deze zomer 20 middelbare scholieren computers in elkaar zetten die ze daarna mee naar huis mogen nemen nemen. Op de Dakota State University in Zuid-Dakota zullen zo’n 200 leerlingen leren programmeren. In Zuid-Californië krijgen 250 middelbare school padvindsters de kans om met drones te vliegen. En dit alles kost de kinderen, of hun ouders, geen cent.

De zomerkampen zijn onderdeel van een steeds groter wordend programma genaamd GenCyber dat wordt gefinancierd door de National Science Foundation (NSF) en de NSA. Beide agentschappen zetten in op een lange termijnplanning wat betreft de behoefte aan cybersecurity experts, zowel bij de overheid als in de particuliere sector. Het doel is de kinderen bewust te maken van bestaande online dreigingen maar ze ook te leren hoe ze zich hier tegen kunnen verdedigen. Ook wordt aandacht besteed aan de ethische aspecten van de materie.

Op newstribune.com is te lezen dat de NSA en NSF vorig jaar reeds samengewerkt hebben aan een landelijk pilotprogramma van zes zomerkampen. Er was een doelstelling van 30 zomerkampen voor deze zomer, maar de vraag was zo groot dat het er 43 zijn geworden. De kosten bedragen ongeveer $ 4.000.000, aldus Steven LaFountain, de decaan van het College van Cyber bij de NSA en geestelijk vader van de zomerkampen. Zijn streven was om in 2020 minimaal 200 zomerkampen te hebben maar gezien de enorme vraag zal dit getal al eerder worden gehaald.

De zomerkampen variëren in lengte, sommige zijn alleen overdag, anderen dag en nacht. Er wordt onderscheid gemaakt tussen basis- en middelbaar onderwijs. Victor Piotrowski, hoofd van het CyberCorps: Scholarship for Service Program dat wordt beheerd door het NFS, zegt dat de zomerkampen een onderdeel zijn van een bredere inspanning van de federale overheid om mensen te interesseren voor cybersecurity op het moment dat het werkloosheidspercentage binnen die sector nul is. "Ieder bedrijf heeft cybersecurity op zijn radar, iedereen wil informatica-specialisten inhuren. Helaas hebben we die capaciteit niet”.

"Uiteraard hoopt de regering, en dan met name de NSA, ze later in staat is om te profiteren van een aantal van deze studenten, maar er is geen vereiste dat deze studenten voor de overheid gaan werken", aldus Stephenson, directeur van de school Center voor Advanced Computing and Digital Forensics.

Reacties (3)
04-05-2015, 18:06 door Anoniem
De staat van de kunst is zo dat je na een enkel zomerkamp voor tieners al "expert" heet?
04-05-2015, 19:07 door Anoniem
Goede zet!
05-05-2015, 08:19 door Anoniem
In het land der blinden is Eenoog koning...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.