image

Tommelein: Facebook misbruikt data, net als Nazi-Duitsland

zaterdag 9 mei 2015, 08:27 door Redactie, 2 reacties

De Belgische staatssecretaris voor privacy Bart Tommelein maakt zich al enige tijd zorgen over Facebook, dat deze week ook weer duidelijk werd toen hij de sociale netwerksite en Nazi-Duitsland in één zin noemde. "Wat Facebook doet, gegevens misbruiken, dat deden ze in nazi-Duitsland ook en doen ze in andere totalitaire regimes nog altijd", zo liet de staatssecretaris tijdens een uitzending van het "Kibbelkabinet" weten.

Volgens Tommelein heeft een bedrijf dat op die manier gegevens verzamelt op een gegeven moment zeer veel macht. Het is dan aan de wetgever en overheid om een dergelijk social mediabedrijf in de hand te houden, anders doen ze dingen met de gegevens die niet zijn toegestaan. De staatssecretaris merkte verder op dat privacy een essentieel onderdeel voor het hebben van vrijheid en voor het behoud van democratische rechten is.

"Facebook moet zich dan ook houden aan de regels die in de Belgische en de Europese wetgeving staan", aldus Tommelein. Op dit moment zou de sociale netwerksite met deze wetgeving "flirten" en er af en toe overheen gaan. "Ze tasten de grenzen af van wat kan en niet kan. Voor mij is het duidelijk: je verzamelt gegevens met een doel en je gebruikt die gegevens met kennis en medeweten van de mensen die de gegevens hebben gedeeld. Als je dat niet doet, ben je aan het flirten met de grenzen van de privacy."

Nazi-Duitsland

Wat betreft het noemen van Nazi-Duitsland deed Tommelein dit eerder deze week ook al tegenover Erasmix. Toen ging het over één Europese privacywetgeving, dat ook de voorkeur van Facebook zou hebben, omdat dit het onderhandelen eenvoudiger zou maken. "Je merkt natuurlijk wel de uiteenlopende meningen in de verschillende Europese landen. Landen die al te maken hadden met een totalitair systeem zoals nazi-Duitsland, zijn veel gevoeliger op het vlak van privacy. In België zie je ook een verschil tussen Vlaanderen en Wallonië. De Franstalige Belgen zijn iets minder bezig met hun privacy dan de Vlamingen."

Reacties (2)
09-05-2015, 09:31 door Anoniem
Facebook, NSA, onze eigen overheden, de EU, noem maar op. Ze zijn allemaal schuldig.

De NAZIs maakten dankbaar gebruik van de identificatiesystemen en -databases die we zelf hadden aangelegd. Een betere vergelijking is de STASI, die deed wat facebook en iedereen nu doet maar dan op kleinere schaal want het werd bijgehouden op papier. Wat nog steeds niet veranderd dat alles en iedereen inclusief ongeveer elke overheid en in het bijzonder de westerse, gewoon schuldig zijn aan grootschalig datadraaien en zich vervolgens niet aan de eigen regels houden.

Het grote verschil met facebook is dat met facebook en google enzo, het nog net lijkt of je een keuze hebt door niet mee te doen. Niet dat hier in de praktijk veel van waar is, bijvoorbeeld omdat ze je toch wel profileren ook al doe je niet mee. De overheden pretenderen niet dat je nog een keus hebt en ze gebruiken jouw identiteit actief tegen jou.

En zetten dan hun leger ambtenaren in om je te betuttelen en anderszins het leven zuur te maken. Ambtelijk betwetergeneuzel of advertenties, kies maar.
12-05-2015, 09:23 door Anoniem
`Dus je zegt hierboven: "de pot verwijt de ketel..."
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.