Veel patiënten willen op een gegeven moment medische gegevens online kunnen inzien, zo blijkt uit onderzoek (pdf) onder 11.000 leden van de Patiëntenfederatie NPCF. De federatie merkt op dat de groep deelnemers niet volledig representatief is voor de Nederlandse bevolking. Het NPCF wil dat elke Nederlander in de toekomst over een PGD kan beschikken.
De bedoeling is dat rond 2020 iedereen die dat wil een persoonlijk gezondheidsdossier kan hebben. In dat dossier kan de patiënt alle medische en persoonlijke informatie opnemen die hij van belang acht. Negen procent (1067 mensen) van de 11.000 mensen die meededen aan het onderzoek hebben een PGD of hebben daar gebruik van gemaakt. Deze groep is daar zeer tevreden over. Ze gebruiken het dossier om overzicht te houden over wat er met hen aan de hand is.
Ook wordt als reden gegeven dat zorgverleners zo eenvoudig kunnen zien wat er bij de patiënt speelt en omdat ze zelf dankzij het PGD een goed beeld hebben van hoe hun gezondheid zich ontwikkelt. Aan de mensen die geen PGD gebruiken werd gevraagd wanneer ze hier gebruik van zouden willen maken. Dertig procent zou dit willen als ze merken dat zorgverleners niet alles van elkaar weten. Ook ziekte (12%), het krijgen van beperkingen (7%) en advies van de zorgverlener (11%) trekken mensen over de streep.
Zestien procent wil op geen enkel moment een persoonlijk gezondheidsdossier. Onder andere veiligheid en privacy wordt door deze groep als reden gegeven. "Alles ligt toch al op straat tegenwoordig. Ik ben zeer terughoudend in het delen van persoonlijke informatie, omdat er gemakkelijk misbruik van gemaakt kan worden", aldus één van de deelnemers.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.