Ook van verdachten die door de politie in verzekering zijn gesteld maar nog niet zijn veroordeeld moet DNA worden afgenomen. Daarvoor pleit de Onderzoekscommissie die onderzoek deed naar Bart van U, de persoon die verdacht wordt van de moord op oud-minister Els Borst en op zijn zus.
Volgens de Commissie blijkt uit het onderzoek dat het afnemen van DNA bij veroordeelden niet naar behoren verloopt. Het afstaan van DNA na een veroordeling is verplicht, maar bij twintig tot dertig procent van de veroordeelden die DNA zouden moeten afstaan, gebeurt dat niet. Zo werd bij Van U., die in 2012 wegens verboden wapenbezit werd veroordeeld, geen DNA afgenomen terwijl dat op grond van de huidige wet- en regelgeving wel had gemoeten. Uiteindelijk werd zijn DNA toch afgenomen nadat hij voor de moord op zijn zus was aangehouden.
De Commissie stelt dat de huidige wet- en regelgeving ingewikkeld is. Er wordt daarom geadviseerd om het DNA bij alle personen af te nemen die in verzekering worden gesteld. Het gaat dan om "DNA-waardige zaken" waarvan de aanmaak van een DNA-profiel en de opslag van dat profiel in de DNA-database van het NFI pas plaatsvinden na de veroordeling.
"Zo’n werkwijze kent alle waarborgen dat de afname niet voor andere doeleinden wordt gebruikt en past binnen de ruimte die het Europese Hof voor de Rechten van de Mens geeft. Hoe dan ook, dit betekent dat de huidige wetgeving moet worden aangepast", aldus de Commissie. In het persbericht (pdf) wordt over "DNA-waardige zaken" gesproken. In het adviesrapport (pdf) wordt gesteld dat DNA-materiaal moet worden afgenomen van iedereen die verdacht wordt van een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis kan worden gevorderd.
Het OM zegt dat het op korte termijn maatregelen zal nemen om de situatie te verbeteren. Zo wordt er onderzoek gedaan naar de afname van celmateriaal. Veroordeelden die sinds 1 mei 2010 in aanmerking komen om een DNA-bevel te ontvangen, krijgen alsnog het bevel om celmateriaal af te staan, mocht dat nog niet gebeurd zijn. Daarnaast ondersteunt het OM de aanbeveling van de Commissie om bij inverzekeringstelling van verdachten standaard DNA-materiaal af te nemen. Hiervoor is echter wel een wetswijziging nodig, zo merkt ook het OM op.
De politie laat in een verklaring weten dat het de aanbevelingen over het standaard afnemen van DNA onderschrijft. "De minister kondigt aan dat hij onderzoek laat instellen naar de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van een dergelijk systeem. De politie onderschrijft de noodzaak van dit onderzoek. Dergelijke regelgeving zal de opsporing verbeteren", zo stelt de korpsleiding.
Volgens de politie maakt deze manier het mogelijk direct celmateriaal af te nemen zodra iemand in verzekering wordt gesteld als verdachte van een ernstig misdrijf. "Dit voorkomt ook dat de politie veel extra werk heeft aan het opsporen van mensen die nog dna moeten afstaan."
Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie stelt in een reactie dat hij zelf het Openbaar Ministerie en de politie de opdracht heeft gegeven om op korte termijn DNA-materiaal te laten afnemen van veroordeelden die nog geen gehoor hebben gegeven aan de oproep daartoe. Daarnaast geeft het rapport volgens de minister pijnlijk duidelijk het falen aan van mensen en systemen. "Daarom gaan het Openbaar Ministerie en de politie per direct aan de slag met de aanbevelingen en de voorgenomen verbeteringen. Die inspanning zal het kabinet ten volle ondersteunen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.