image

Onderzoek: 56% slachtoffers internetoplichting vindt aangifte zinloos

donderdag 2 juli 2015, 17:01 door Redactie, 6 reacties

56 procent van de Nederlanders die slachtoffer van internetoplichting zijn geworden vindt aangifte doen bij de politie zinloos. Dat blijkt uit periodiek onderzoek van de Fraudehelpdesk onder een panel van 1600 Nederlanders. Uit het onderzoek blijkt dat sinds 2012 20 procent van de panelleden slachtoffer van online oplichting is geworden. Nog eens 21 procent kent iemand die het slachtoffer van fraude werd.

Onderzoek uit oktober 2014 gaf aan dat 9 procent in 2012 en 2013 was opgelicht. Uit het verschil met het jongste panelonderzoek blijkt dat het aantal oplichtingsgevallen in 2014 sterk is toegenomen. Een meerderheid van 56 procent deed geen aangifte bij de politie, omdat men dat zinloos vindt. Niettemin vindt 75 procent van de respondenten het een taak van de overheid om fraude te voorkomen en te bestrijden. Een kleine meerderheid (52 procent) vindt het tot de eigen verantwoordelijkheid behoren om niet te worden opgelicht door een oplichter.

Reacties (6)
03-07-2015, 07:51 door Anoniem
Misschien goed om wel ook even te benoemen dat veel mensen die zich “belazerd” voelen, naar de maatstaven van de Hoge Raad en de wetgever strafrechtelijk niet het slachtoffer van “oplichting" zijn geworden maar het slachtoffer van wanprestatie. En er zouden veel minder mensen belazerd / benadeeld worden als ze gewoon wat voorzichtiger zouden zijn in plaats van maar gemakzuchtig zaken te doen met een onprofessionele volkomen onbekende contractspartij. Waarmee ik het probleem niet wil bagatelliseren, maar er zit dus ook een andere kant aan (en nee, ik werk niet bij de politie).
03-07-2015, 10:48 door Anoniem
Wat er ook gebeurt: altijd aangifte doen als het je overkomt.
(al was het alleen maar voor de statistieken)
03-07-2015, 12:13 door Anoniem
Een gevoel van schaamte speelt ook zeker een rol bij het doen van aangifte......
03-07-2015, 12:17 door Anoniem
Door Anoniem: Wat er ook gebeurt: altijd aangifte doen als het je overkomt.
(al was het alleen maar voor de statistieken)

Je wordt daarbij door sommige agenten wel degelijk ontmoedigd, helaas. Meneer heeft "voor zoiets kansloos" geen trek in al dat papierwerk, vandaar ...
03-07-2015, 13:26 door Anoniem
Laats heb ik nog aangifte gedaan, hoelang zou het duren totdat ze er werk van maken?
of word het maar op de stapel gegooid.. ?
30-07-2015, 11:25 door Anoniem
Oplichting mag niet ,maar bij de politie hoef je ook niet aan te komen ,dan krijg je toch altijd te horen is een civile zaak en word er niks mee gedaan .met het gevolg dat een oplichter maar slachtoffers kan blijven maken ,vooral de "bekende" oplichters ,een bekende die je hulp vraagt en je vervolgens niet terug betaald of "even iets voorschiet" en dan niks terug krijgt ,niemand laat zich voor de lol oplichten en de oplichter is vaak erg geraffineerd bezig.
Ik heb tijdelijk bij iemand ingewoond met mijn domme kop van alles voor geschoten en constant geld geleend omdat zijn geld niet gestort was of problemen met de bank ,tot het opliep tot ruim 4.000 euro en knallende ruzie ,uitgepraat en zou een aflossing komen en nu weer voor 6 maanden aan het lijntje gehouden .Advies ? je kan waarschijnlijk naar je geld fluiten .
Oplichting mag in nederland de daders komen er altijd wel mee weg en weten donders goed waar ze mee bezig zijn ,waarom een wet tegen iets als het toch mag en weinig aan gedaan word door deze Staat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.