Poll
image

Wat doe jij met je oude harde schijven?

maandag 20 juli 2015, 13:21 door Redactie, 18 reacties
Bewaren
30.15%
Vernietigen
48.8%
Hergebruiken
14.35%
Verkopen
3.64%
Weggeven
3.06%
Reacties (18)
20-07-2015, 14:41 door Anoniem
Als ze niet geencrypteerd waren dan sloop ik ze. Open schroeven / hameren / boren.
Als ze wel geencrypteerd zijn dan gooi ik ze gewoon in de prullenbak.
20-07-2015, 14:47 door Spiff has left the building
Wat wordt bedoeld met "oude" harde schijven?
Zijn die defect of hebben ze tenminste beginnende defecten,
of zijn ze buiten gebruik gesteld omdat ze een bepaalde levensduur bereikt hebben,
of zijn ze om een andere reden vervangen, bijvoorbeeld vervangen door grotere of snellere schijven?
Voor het antwoord op de vraag "Wat doe jij met je oude harde schijven?" maakt dat nogal verschil, zou ik zo denken.

Indien defect, met beginnende defecten, of anderszins niet meer betrouwbaar, dan vernietigen.
Bedrijven:
HDD's laten degaussen of shredden, SSD's shredden, en vervolgens recyclen van de materialen.
Thuis:
Indien HDD's of SSD's vanaf het moment van ingebruikname direct volledig encrypted zijn, dan zouden ze probleemloos afgedankt moeten kunnen worden.
Is niet vanaf het moment van ingebruikname direct volledig encrypted, dan geldt het volgende:
HDD's:
Indien nog mogelijk: eenmaal overschrijven met nullen (N.B. vanaf Windows Vista is formatteren daarvoor voldoende), of liever nog het uitvoeren van een Enhanced Secure Erase (met behulp van HDDerase, aanwezig op Ultimate Boot CD).
Indien overschrijven niet meer mogelijk is, of voor meer zekerheid: een rij gaten door de HDD boren.
Daarna inleveren ter recycling van de materialen.
SSD's:
Een Secure Erase zou misschien voldoende moeten zijn? Maar ik zou het prefereren om elke chip onbruikbaar te maken door die te doorboren. Daarna inleveren ter recycling van de materialen.

Indien HDD's of SSD's niet defect of afgeschreven zijn maar slechts om een andere reden worden vervangen, bijvoorbeeld vervangen door grotere of snellere schijven, dan kunnen de oude schijven uiteraard nog prima worden ingezet voor hergebruik in een andere toepassing.
20-07-2015, 14:56 door Anoniem
Door Spiff: Wat wordt bedoeld met "oude" harde schijven?

Schijven die je vervangt en daarom overhoudt.
20-07-2015, 15:29 door Anoniem
Gebruikte harddisk verkopen ?

Als ik zo de vraagprijzen bekijk is daar kennelijk een markt voor en valt er ook nog aan te verdienen.
2 jaar oud, in een Nas gedraaid?
Geen enkel probleem, als het maar glimt (en in een seal/zakje zit).

http://www.marktplaats.nl/z/computers-en-software/harde-schijven/gebruikt-desktop-intern.html?categoryId=333&searchOnTitleAndDescription=true&attributes=S%2C32+S%2C2439+S%2C2457&sortBy=price&sortOrder=decreasing

Zijn je data het kleine prijsverschil met een nieuwe disk (met garantie) het risico van verlies op data werkelijk waard?
Ik zou het wel weten.
20-07-2015, 16:26 door Spiff has left the building - Bijgewerkt: 20-07-2015, 16:27
Door Spiff, 14:47 uur:
Wat wordt bedoeld met "oude" harde schijven?
Door Anoniem, 14:56 uur:
Schijven die je vervangt en daarom overhoudt.
Bedoel je overhouden van nog goed bruikbare schijven?
Jij kan de poll zo lezen dat die doelde op nog goed bruikbare schijven, echter, de vraag van de poll bracht geen enkel onderscheid aan tussen harde schijven met defecten, anderszins afgeschreven harde schijven, en het bijvoorbeeld vervangen door grotere of snellere schijven - dus er kan evengoed tevens ook gedoeld worden op defecte, niet meer bruikbare schijven.
Daarom dus mijn vraag en uitgebreide uiteenzetting van 14:47 uur.
Ik houd er altijd wel van om goed te weten wáárover we het nou precies hebben :-)
20-07-2015, 17:22 door A.J.
Ik heb hier nog een aantal harde schijven uit mijn vorige computer, deze bewaar ik zodat ik ze eventueel weer kan gebruiken wanneer ik ze weer nodig ben.
20-07-2015, 19:50 door Anoniem
Schijven die ik weg wil gooien sloop ik uit elkaar en vervolgens zorg ik dat het schijfoppervlak 100% beschadigd wordt (met schuurmachine, boor, slijptol of ander scherp voorwerp, net wat ik bij de hand heb), zodat er niets meer achterhaald kan worden. Indien mogelijk overschrijf ik de data eerst met een permanent erasetooltje, maar dat kan alleen als de schijf niet al kapot was - schijven die ik weggooi zijn dat vaak wel. Ik heb door de jaren heen trouwens heel wat falende schijven gehad.

Andere schijven bewaar ik op een veilige plek. En die bewaar ik omdat er bijv. nog data op staat die ik niet vaak nodig heb, maar toch toegang toe wil hebben mocht dat een keer nodig zijn. Of als aandenken; net als mensen die hun oude schoolschriften bewaren, vind ik het leuk om mijn programmeerwerk van vroeger te bewaren. Er staat nog een hoop aan C/C++/Delphi/VB materiaal op.
20-07-2015, 21:21 door Anoniem
Ik heb nog oude 5.25 Quantum Bigfoot IDE schijven, een paar oude SCSI en nog wat andere IDE schijven in mijn opslag liggen besef ik me. Tijd om daar de voorhamer eens overheen te halen want ik ga ze in ieder geval niet meer gebruiken en slopen is sneller en definitiever dan wipen. Het is dat ik niet vaak in de opslag kom maar anders had ik die oude rommel allang getrashed, wat moet je tegenwoordig nog met die oude trage meuk.
20-07-2015, 22:18 door Anoniem
Hergebruik.
Ik neem ,m helemaal uit elkaar.
De platters bewaar ik en gebruik ze al spiegeltjes.
Voor de rest toedeledokie!
20-07-2015, 23:08 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 25-07-2015, 17:27
Wat ik in eerste instantie uitvoerde met mijn oude hardeschijven, kan ik blijkbaar beter niet meer doen vanwege de kans op onder andere glasscherven in mijn ogen.

Gebruik een stoepenhamer om mijn oude hardeschijven wat platter te krijgen, aangevult met schuren, doorboren, en nog wat van het betere gooi en smijt werk :-)

Maar goed zoals ook aan het begin van deze post staat, kan ik dit dus beter niet doen vanwege onder andere de kans op glasscherven in mijn ogen.
21-07-2015, 09:40 door Anoniem
Ik heb laatst wat ik nog aan oude IDE-schijven had liggen verzameld, allemaal via een USB-adapter aangesloten, gezien dat SMART op allamaal 'die kan het elk moment gaan begeven'-achtige waarschuwingen gaf, ik heb alle blokken overschreven (maar een maal) en ze liggen klaar om bij het afvalpunt te worden ingeleverd.

Is het genoeg om eenmaal te overschrijven? In 1996 heeft Peter Gutman de wereld doen schrikken met de bewering dat data nog tussen de tracks door te lezen is en dergelijke, en zijn wipe-methode gaat maar liefst 35 over de schijf heen en dan nog zou je niet zeker kunnen zijn.

Maar dat was een theoretische mogelijkheid gebaseerd op de schijftechnologie van toen. Enkele actuelere inzichten gebaseerd op wat in de praktijk mogelijk is met modernere schijven:
In August 2005 ActionFront Data Recovery Labs presented a detailed paper at the IEEE 16th Annual Magnetic Recording Conference in which they discussed the current state-of-the-art of recovering information from hard drives without using the drive's own read/write heads.

One of the key points that the paper makes is that there is a high degree of variability between individual modern hard drives. Manufacturers exploit this variability to increase drive densities. Unfortunately, this variability makes it dramatically harder to perform drive independent data recovery — that is, a single recovery approach that will work on multiple drives.
http://forensicswiki.org/wiki/Recovering_Overwritten_Data#ActionFront.27s_Drive_Independent_Data_Recovery_2005
(Merk op dat ze het niet over variatie tussen verschillende modellen drives hebben maar tussen individuele drives.)

Data on floppy disks can sometimes be recovered by forensic analysis even after the disks have been overwritten once with zeros (or random zeros and ones). This is not the case with modern hard drives:

• According to the 2006 NIST Special Publication 800-88 Section 2.3 (p. 6): "Basically the change in track density and the related changes in the storage medium have created a situation where the acts of clearing and purging the media have converged. That is, for ATA disk drives manufactured after 2001 (over 15 GB) clearing by overwriting the media once is adequate to protect the media from both keyboard and laboratory attack."
• According to the 2006 Center for Magnetic Recording Research Tutorial on Disk Drive Data Sanitization Document (p. 8): "Secure erase does a single on-track erasure of the data on the disk drive. The U.S. National Security Agency published an Information Assurance Approval[citation needed] of single-pass overwrite, after technical testing at CMRR showed that multiple on-track overwrite passes gave no additional erasure." "Secure erase" is a utility built into modern ATA hard drives that overwrites all data on a disk, including remapped (error) sectors.
• Further analysis by Wright et al. seems to also indicate that one overwrite is all that is generally required.
https://en.wikipedia.org/wiki/Data_erasure#Number_of_overwrites_needed

En als het al ondoenlijk of vrijwel ondoenlijk is om zelfs na één keer met nullen overschrijven gegevens terug te halen dan moet je je ook nog eens afvragen hoe groot de kans is dat een willekeurige afgedankte schijf de inspanning waard is om het te proberen. Het laaghangende fruit bestaat uit schijven die niet overschreven zijn.
21-07-2015, 15:08 door Spiff has left the building
Door Anoniem, di.21-07, 09:40 uur:
[...]
Is het genoeg om eenmaal te overschrijven?
In 1996 heeft Peter Gutman de wereld doen schrikken met de bewering dat data nog tussen de tracks door te lezen is en dergelijke, en zijn wipe-methode gaat maar liefst 35 over de schijf heen en dan nog zou je niet zeker kunnen zijn.
Maar dat was een theoretische mogelijkheid gebaseerd op de schijftechnologie van toen. Enkele actuelere inzichten gebaseerd op wat in de praktijk mogelijk is met modernere schijven:
[...]
En als het al ondoenlijk of vrijwel ondoenlijk is om zelfs na één keer met nullen overschrijven gegevens terug te halen dan moet je je ook nog eens afvragen hoe groot de kans is dat een willekeurige afgedankte schijf de inspanning waard is om het te proberen. Het laaghangende fruit bestaat uit schijven die niet overschreven zijn.

Inderdaad.
Zie ook:
http://www.infosecisland.com/blogview/16130-The-Urban-Legend-of-Multipass-Hard-Disk-Overwrite.html

Dat is waarom ik eerder in deze thread ook aangaf:
Door Spiff, ma.20-07, 14:47 uur:
eenmaal overschrijven met nullen (N.B. vanaf Windows Vista is formatteren daarvoor voldoende)

Als je je zorgen moet maken over gegevens in reallocated/remapped sectors, en die eveneens wilt overschrijven, dan:
Door Spiff, ma.20-07, 14:47 uur:
uitvoeren van een Enhanced Secure Erase (met behulp van HDDerase, aanwezig op Ultimate Boot CD).
Maar omdat reallocated/remapped sectors normaal gesproken niet toegankelijk zijn, is het nut van een Enhanced Secure Erase misschien discutabel.
21-07-2015, 21:30 door Anoniem
Door _kraai__: Gebruik een stoepenhamer om mijn oude hardeschijven wat platter te krijgen, aangevult met schuren, doorboren, en nog wat van het betere gooi en smijt werk :-)

Sommige platters zijn van glas, ik zou maar uitkijken. Glasscherven in je ogen is een rieel senario als je gaat meppen en wrikken met de deksel van de schijf.

Een 230v wisselstroom spoel met een diode in serie een paar dagen op de platters leggen is veiliger.

Even goed rood stoken met een gasbrander kan ook mits de platters niet van glas zijn want dan is self destruct wel heel letterlijk.

Bij een SATA schijf is er trouwens het SATA commando SECURE_ERASE waarbij de firmware van de schijf alle sectoren met een 0 gaat overschrijven.
22-07-2015, 07:46 door Anoniem
shred -n7 -v -z /dev/sda
22-07-2015, 14:07 door Anoniem
Wat ik doe met mn harde schijf? Op eten. Haha,nee ik maak er gatenkaas van en dan nog eens met de grote hamer overheen dan nog een grote magneet erover heen en dan is tie helemaal gesteriliseerd en onleesbaar gemaakt voor onbevoegde en bevoegde nieuwsgierige aagjes.Mischien stuur ik hem daarna wel op naar de politie,die schijnen interesse te hebben in mijn harde schijven.Mischien kunnen hun 'deskundigen' er dan nog wat mee,hoewel ik (voor hen) vrees van niet.Maar er stond toch al niks verbodens of schokkends op haha.
22-07-2015, 15:54 door Ramon.C
Ik bewaar ze meestal tenzij de HDD helemaal pauper is. En als ik van plan ben om het weg te doen, eerst erasen met Killdisk for DOS, daarna een magneet eroverheen, lekker dippen in het zand en daarna de prullenbak in. Of is dit onvoldoende :0?
22-07-2015, 15:59 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 23-07-2015, 00:33
Door Anoniem:
Door _kraai__: Gebruik een stoepenhamer om mijn oude hardeschijven wat platter te krijgen, aangevult met schuren, doorboren, en nog wat van het betere gooi en smijt werk :-)

Sommige platters zijn van glas, ik zou maar uitkijken. Glasscherven in je ogen is een rieel senario als je gaat meppen en wrikken met de deksel van de schijf.

Bedankt voor de waarschuwing, onwetendheid van mij. De manier die ik bechreef in mijn post van 20-07-2015 was tot nu toe wel altijd mijn methode wat ik met mijn oude harde schijven doe, als ik een oude harde schijf heb. Maar ik zal dat nu maar laten dus. Wist niet dat sommige platters van glas zijn, dus nogmaals bedankt voor de waarschuwing, ik zal ook even mijn post editen. Mocht een van mijn hardeschijven een keer versleten zijn draai ik ze wel gewoon voorzichtig uit elkaar, nadat ik de handel met nullen overschreven heb.
23-07-2015, 21:45 door Anoniem
Er zijn handige hardeschijfbehuizingen verkrijgbaar waar je een oude maar goed werkende hdd in kan doen en waarmee je die als externe harde schijf kunt gebruiken. Even formatteren en weer heel wat GB's beschikbaar. Voorbeeld: http://www.amazon.de/gp/product/B003GX22MM?psc=1&redirect=true&ref_=oh_aui_detailpage_o07_s00
en vele andere webwinkels. Zoeken onder hardeschijfbehuizingen.
Heel handig en werkt uitstekend.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.