Privacy - Wat niemand over je mag weten

††† PRIVACY - Microsoft 1.8.2015

01-08-2015, 14:47 door Anoniem, 24 reacties
Als je het nieuws volgt had je het al een beetje meegekregen, was je al een beetje gewaarschuwd, bij deze nog een keer, vanaf vandaag mogen ruim een miljard gebruikers akkoord gaan met nieuwe voorwaarden van Microsoft.

Ga jij dat doen of heb je dat al gedaan?
Heb jij je al helemaal door de nieuwe voorwaarden kunnen worstelen en wat vond je ervan?


Niet?
Snap ik best, de meeste mensen beginnen er niet eens aan dit soort voorwaarden te lezen omdat het vaak te moeilijk is, doordat het niet in de eigen taal is, te lang is maar vooral ook per paragraaf of alinea veel fantasie vraagt.

Fantasie?
Ja, door te lezen wat er niet staat.
Door wat er staat te vertalen naar een concrete situatie die voor jou van belang is.
Dat is een opgave die bijna niemand aangaat.

Wat ga je dan wel aan en wat kan dit betekenen?
Geen onbelangrijke vraag want de producten van Microsoft zijn overal.

Alleen al op je werk bijvoorbeeld.
Ga jij straks akkoord met verplicht automatisch inloggen via biometrie op je werk?
Je kan erop wachten, omdat je werkgever het wel handig vindt dat in plaats van wachtwoorden inloggen met je gezicht zo handig is.?
Durf jij dan nee te zeggen omdat je niet wil dat jouw gezicht digitaal wordt bewaard door je baas, door Microsoft, door ..?

Wat vind je ervan dat al je data die je 'deelt' met gebruik van de 'services' van Microsoft ook automatisch beschikbaar zijn voor Microsoft en partners?

Realiseer je je wel dat Microsoft zich het recht behoudt al je data te bewaren en toe te eigenen om te kunnen beoordelen en vast te stellen of jij je aan de algemene voorwaarden van het gebruik van de producten van Microsoft houdt?

Code of conduct !?
Heb je die 10 best wel breed opgestelde vage regels bekeken?
Gebruik je fantasie maar goed in welke gevallen en door wie dit al breed interpreterend gebruikt kan worden om jouw data op te vragen en te gaan bekijken en beoordelen!
Privacy weg omdat een ander meende dat het mogelijk was dat jij ... maar uiteindelijk niet zo was.
Het wereldwijd opvragen en beoordelen van gebruikers data begint hier en nu.

En wat vindt je er eigenlijk van dat wanneer je Skype gebruikt dat standaard je berichten, chat's, voice/videomails en beeldmateriaal door Microsoft worden gebruikt en gedeeld?

Wat nou privacy?

Vindt je het allemaal wel best?
Omdat Facebook het ook deed en Google ook al van alles bewaart en combineert?

Of was je boos op Facebook in februari toen het met een nieuw policy kwam, heb je je account opgezegd of ben je Facebook anders gaan gebruiken. Wat deed je jaren geleden toen Google besloot alle accounts samen te voegen tot een enkele met ook een nieuw privacy policy.

Lege cocons voor de goede sier,

Kunnen we tegenwoordig nog wel van privacy policies spreken?
De naam doet de inhoud namelijk vaak bijna geen eer meer aan.
Het lijkt er meer en meer op dat dit soort vele tientallen pagina's een opsomming worden van wat je juist niet meer hebt.
Policies die erop gericht lijken te zijn je het vooral niet te laten lezen maar ongelezen akkoord te laten gaan : te veel, te complex en te lang, honderden miljoenen mensen zullen waarschijnlijk ongelezen akkoord gaan met deze twee teksten die 45 a 70 a4'tjes lezen betreffen!

Omdat misschien alle kleine beetjes helpen op het gebied van privacy :

Welke anti-privacy passages uit zijn het "Microsoft Privacy Statement" en het "Microsoft Services Agreement" volgens jou waard om anderen op te attenderen als waarschuwing voor het behoud van privacy en daarop maatregelen te ondernemen ?

Opdat we met elkaar deze berg aan bepaling samen doorpluizen en elkaar en anderen kunnen wijzen op welke regeltjes en lettertjes een bedreiging vormen voor wat een basisrecht hoort te zijn : recht op privacy

Opgepast dus, je bent zeer binnenkort aan de beurt en maar een enkele klik verwijderd van wel of niet akkoord gaan met iets waar je het misschien wel niet mee eens bent!
Akkoord is akkoord, ook als je het er achteraf niet mee eens bent..


Kom maar op met de quotes en je begeleidende goede waarschuwende argumenten.

T.s. Privacy groet


Wordt / blijf geen blinde JA-Klikker ! :

"Microsoft Services Agreement"
https://www.Microsoft.com/en-gb/servicesagreement/default.aspx

"Microsoft Privacy Statement"
https://www.Microsoft.com/en-us/privacystatement/default.aspx

"Microsoft’s kleine lettertjes, en hoe jouw persoonlijke gegevens worden [ge|mis]bruikt"
https://www.bof.nl/2015/07/29/Microsofts-kleine-lettertjes-en-hoe-jouw-persoonlijke-gegevens-worden-gemisbruikt/
Reacties (24)
01-08-2015, 18:03 door Spiff has left the building
Een vraag die ook al door anderen gesteld is, in andere threads hier en elders:

Worden de nieuwe voorwaarden van Microsoft alleen voorgelegd aan gebruikers van nieuwe Microsoft-producten (actueel is uiteraard Windows 10), of worden die nieuwe voorwaarden ook aan gebruikers van reeds bestaande Microsoft-producten (Windows Vista, 7, 8, e.a.) voorgelegd?

Geldt dat de nieuwe voorwaarden alleen worden voorgelegd aan gebruikers van nieuwe Microsoft-producten, dan is dat uiteraard nauwelijks minder erg. Enkel de gebruikers van oudere producten ontspringen dan voorlopig nog de dans - tot ze besluiten op een gegeven moment een nieuw Microsoft-product te willen gaan gebruiken.
01-08-2015, 18:08 door Anoniem
Kortom: overstappen op linux. Het enige waar windows nu nog aan toepassing is, dat is voor gamers (tenzij steam games die linux supported en niet van alle graphics wil genieten), devices updaters (denk aan gps) en eventueel nog voor bedrijven, voor de rest steld windows helemaal niets voor...
01-08-2015, 18:30 door Anoniem
Een overzichterlijk lijstje zou wel wenselijk zijn.

laat ik vast beginnen met eentje uit de Microsoft policy:
We will access, disclose and preserve personal data, including your content (such as the content of your emails, other private communications or files in private folders), when we have a good faith belief that doing so is necessary to protect our customers or enforce the terms governing the use of the services.

Maar dat zit in de voorwaarden van Windows 10 en betreft niet ook Skype ookal is dat ook een MS product.
Waar vind je dus bv "En wat vindt je er eigenlijk van dat wanneer je Skype gebruikt dat standaard je berichten, chat's, voice/videomails en beeldmateriaal door Microsoft worden gebruikt en gedeeld?"
01-08-2015, 19:07 door Anoniem
Gewoon ver weg blijven van Windows....als Windows iets gratis beschikbaar stelt, dan weet je bij voorbaat al genoeg. Maar goed, mijn Windows periode heb ik dan ook al tijden achter me gelaten. Het is dat ik nog een Windows laptop heb staan voor mijn labelwriter 310.
01-08-2015, 20:42 door Anoniem
Tijd om beter op te letten mensen. Als je de snelle installatie doet, dan is het uiteraard fail, want dan wordt je privacy uiteraard heel erg hard geschonden door microsoft. Máár als je de uitgebreide installatie doet kun je heel veel dingen zelf beslissen en meeste uitschakelen dat jouw privacy niet meer wordt geschonden. Daarnaast gebruik je een andere standaard browser en gebruik ook liever de store apps niet. Als je daar rekening mee houdt, dan is windows 10 wel moeite waard.

En als je dan toch een windows hater bent, ga dan naar linux of neem mac.
02-08-2015, 00:49 door Anoniem
Wat ik nog het meest onbeschoft vind is dat Microsoft de pc's van Windows gebruikers gebruikt om de software te verspreiden. Microsoft gebruikt kennelijk een pear to pear systeem zoals een torrent site doet waarbij de bandbreedte licht belast wordt om diegene die op het internet zit niets te laten merken van wat zij doen. Wat ik wel leuk vind is dat slechts 31 miljoen van de 1 miljard gebruikers W10 binnenhalen.
02-08-2015, 09:07 door yobi
Misschien handiger om ze in het Nederlands te lezen:
https://www.microsoft.com/nl-nl/servicesagreement/default.aspx
https://www.microsoft.com/nl-nl/privacystatement/default.aspx

Of de regels voor Windows XP,7 en 8.1 gaan gelden is onduidelijk. Waarschijnlijk wel voor al hun diensten: Hotmail, One-drive e.d.

Linux is niet voor iedereen een alternatief. Als men te nieuwe hardware heeft, dan kan dat complicaties geven.
02-08-2015, 11:16 door Ron625
Linux kan wel voor iedereen een alternatief zijn, het feit dat nieuwe hardware niet ondersteund wordt, is een fout van de hardware fabrikant en niet van Linux.
Bovendien is het in een winkel altijd uit te testen, door een bootable DVD mee te nemen.
02-08-2015, 12:15 door Anoniem
Door yobi: Linux is niet voor iedereen een alternatief. Als men te nieuwe hardware heeft, dan kan dat complicaties geven.
Want windows heeft echt nooit last van (win)printers, scanners, of exotische andere hardware waarvoor in de nieuwste versie geen ondersteuning meer is, bijvoorbeeld omdat de fabrikant failliet is en de drivers dus niet geschikt maakt voor de nieuwste versie.

Toch raar dat dat voor linux wel een tegenwerping is en voor windows niet.
02-08-2015, 17:03 door Anoniem
Door Anoniem:
Door yobi: Linux is niet voor iedereen een alternatief. Als men te nieuwe hardware heeft, dan kan dat complicaties geven.
Want windows heeft echt nooit last van (win)printers, scanners, of exotische andere hardware waarvoor in de nieuwste versie geen ondersteuning meer is, bijvoorbeeld omdat de fabrikant failliet is en de drivers dus niet geschikt maakt voor de nieuwste versie.

Toch raar dat dat voor linux wel een tegenwerping is en voor windows niet.
Bij linux valt dat veel meer op dan bij windows hoor, grapjas...
02-08-2015, 21:00 door Anoniem
Er is een 'N' versie van Windows 10. Ik zeg dat zonder de toevoeging "beschikbaar" aan het einde van deze zin. Dit was en is niets meer dan een administratieve optie om aan de EU regels te voldoen. Zo handelt Microsoft al tientallen jaren. Het ging al eerder zo met het wederverkopen van Dr Dos (volgens overeenkomst met dat bedrijf) en Microsoft's eigen DOS. Microsoft verkocht Dr DOS het inderdaad, maar voor vele malen meer dan gewoon DOS. Het gevolg was dat Dr DOS ten onder ging. Microsoft is dus geen net bedrijf en dit gedrag grenst aan oplichting.
03-08-2015, 09:07 door yobi
Ook op deze destijds door Ubuntu gecertificeerde machine Linux geprobeerd (wel heeft de leverancier er een andere Wifi chip in gedaan):

Ubuntu 15.04: Heeft problemen met de Wifi-kaart. Waarschijnlijk moet Bluetooth uitgeschakeld worden of een andere kernel worden geïnstalleerd.
Lubuntu 14.04LTS: Audio wordt naar de HDMI interface gestuurd. Met het aanpassen van een script is dat te verhelpen.
Linux Mint 17.2: Lijkt redelijk te draaien. De batterij gaat echter maar ongeveer de helft van de tijd mee.
De Gnome 3 interface van Debian vind ik niet prettig werken (natuurlijk is de optie desktop=xfce mee te geven met de installatie).

Ook op een andere computer heb ik Lubuntu 14.04LTS goed draaien. Bij een nieuwere variant kon ik niet meer de grafische login gebruiken om de gecrypteerde disk te openen.

Het gaat wel steeds beter met Linux. Vroeger moest ik nog wel eens een Kernel compileren.

Voor beginners zou ik Lubuntu of Linux Mint adviseren.
03-08-2015, 10:36 door User2048
En zo werd opnieuw een discussie omgebogen naar een Linux-reclame...

Nu weer on-topic a.u.b.!
03-08-2015, 10:38 door Mysterio
Door User2048: En zo werd opnieuw een discussie omgebogen naar een Linux-reclame...

Nu weer on-topic a.u.b.!
Ik moet m'n adblock aanpassen denk ik :(
03-08-2015, 11:55 door Anoniem
Door User2048: En zo werd opnieuw een discussie omgebogen naar een Linux-reclame...

Nu weer on-topic a.u.b.!

Het lijkt me logisch dat er alternatieven worden voorgesteld voor mensen die niet akkoord kunnen/willen gaan met de nieuwe privacyvoorwaarden van Microsoft. En realistisch gezien zijn er maar 2 alternatieven: Mac en Linux. Mac op een PC schijnt te kunnen, maar is lastig, dus voor mensen die nu een PC hebben met Windows en iets anders willen draaien op die machine blijft er weinig over dan Linux.

De privacyvoorwaarden van Apple zijn volgens mij niet zo heel veel beter dan Microsoft.

En ook Ubuntu is trouwens niet heilig; zie de ophef een tijdje geleden over dat alle zoekacties die je uitvoert naar Amazon worden verstuurd (https://www.eff.org/deeplinks/2012/10/privacy-ubuntu-1210-amazon-ads-and-data-leaks). In principe is Linux vrije software dus je kan het aanpassen hoe je wil, maar dat doet vrijwel niemand die gewoon een werkstation wil "om te gebruiken". In ieder geval moet je dus ook in de Linux-wereld goed oppassen wie je vertrouwt!
03-08-2015, 12:15 door yobi
OK on topic:

Gedragscode 3 ben ik groot voorstander van. Mensen die kinderporno verspreiden, mogen nu niet meer met Microsoft producten werk. Inleveren die licenties dus!
03-08-2015, 12:18 door Mysterio
Door Anoniem:
Door User2048: En zo werd opnieuw een discussie omgebogen naar een Linux-reclame...

Nu weer on-topic a.u.b.!

Het lijkt me logisch dat er alternatieven worden voorgesteld voor mensen die niet akkoord kunnen/willen gaan met de nieuwe privacyvoorwaarden van Microsoft. En realistisch gezien zijn er maar 2 alternatieven: Mac en Linux. Mac op een PC schijnt te kunnen, maar is lastig, dus voor mensen die nu een PC hebben met Windows en iets anders willen draaien op die machine blijft er weinig over dan Linux.

De privacyvoorwaarden van Apple zijn volgens mij niet zo heel veel beter dan Microsoft.

En ook Ubuntu is trouwens niet heilig; zie de ophef een tijdje geleden over dat alle zoekacties die je uitvoert naar Amazon worden verstuurd (https://www.eff.org/deeplinks/2012/10/privacy-ubuntu-1210-amazon-ads-and-data-leaks). In principe is Linux vrije software dus je kan het aanpassen hoe je wil, maar dat doet vrijwel niemand die gewoon een werkstation wil "om te gebruiken". In ieder geval moet je dus ook in de Linux-wereld goed oppassen wie je vertrouwt!
Over Ubuntu voor mensen die graag plaatjes willen: https://fixubuntu.com/
03-08-2015, 13:17 door Anoniem
Topic Starter hier


Mijn voornaamste bedoeling van het starten van dit topic was om aan te kaarten nu een keer wel een policy te lezen, in plaats van ongelezen akkoord te gaan (waar vrijwel iedereen zich aan bezondigt).

@ Yobi hartelijk dank voor de Nederlandse versie, dat scheelt al een stuk.
Ik verkeerde daarmee in de onterechte veronderstelling dat deze policies alleen in het Engels beschikbaar waren.


17 reacties; wie van jullie heeft nu de policies daadwerkelijk helemaal doorgelezen?
Is er überhaupt iemand die die moeite wil nemen?

Ik ben er ook nog mee bezig en doe het in stukjes omdat het me meer tijd kost dan een ander misschien
(betreft buiten o.a. beschikbare tijd ook een meer fysiek vertragend lees-aangelegenheidje).

N.B. : Het idee van dit topic is niet om andere OS-en te bespreken
Wel om gezamenlijk de beide policies door te nemen opdat we met gezamenlijke inspanning en ideeën een helder beeld krijgen van wat Microsoft ons allen impliciet voorschotelt.

En wat je van (gequote) passages vindt natuurlijk.

De oplossing van wat je daarna gaat doen als je het er niet mee eens bent is weliswaar ook heel relevant maar niet hier.
Het is een andere discussie en een apart topic waard dat ik als gebruiker van de drie bekende OS-en bewust niet ben gestart.

Het gaat me dus om het doorspitten van deze twee Microsoft policies! : het is een lees en analyse opdracht!

Doe je mee met de (on)topic vraag of niet?


T.s. Privacy groet
03-08-2015, 16:47 door Anoniem
Door Anoniem: Topic Starter hier
[...]
17 reacties; wie van jullie heeft nu de policies daadwerkelijk helemaal doorgelezen?
Is er überhaupt iemand die die moeite wil nemen?
Ik heb ook de voorwaarden niet doorgelezen, was ik ook niet van plan. Ik gebruik dan ook geen windows en wil dat graag zo houden. Mijn indruk, uit nieuwsberichten en commentaren elders, is dat de software op zoveel punten allerlei gegevens ongevraagd terugbelt naar redmond en zelfs bij uitzetten zichzelf "na een tijdje" gewoon weer aanzet, dat het systeem volstrekt [x] ongeschikt is om nog enige gevoelige gevens mee te verwerken.

http://i.imgur.com/pR356Rc.jpg

Bovenstaand plaatje (niet van mijn hand) biedt wellicht wat leuke aangrijppuntjes om in de voorwaarden naar te spitten.
03-08-2015, 16:56 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door yobi: Linux is niet voor iedereen een alternatief. Als men te nieuwe hardware heeft, dan kan dat complicaties geven.
Want windows heeft echt nooit last van (win)printers, scanners, of exotische andere hardware waarvoor in de nieuwste versie geen ondersteuning meer is, bijvoorbeeld omdat de fabrikant failliet is en de drivers dus niet geschikt maakt voor de nieuwste versie.

Toch raar dat dat voor linux wel een tegenwerping is en voor windows niet.
Bij linux valt dat veel meer op dan bij windows hoor, grapjas...
Heb je daar voorbeelden van?

Ik weet dat linux-bekeerlingen eerder hard huilen over gebrek aan ondersteuning terwijl "gewone windowsgebruikers" eerder diep zuchten en maar weer een nieuwe (te goedkope win)printer of (-)scanner kopen, maar hee, als je wat cijfermateriaal weet om wat meer invulling aan jouw uitspraak te geven, dan laat zien.
03-08-2015, 21:02 door yobi
Vandaag weer met een tap de Windows 10 machine in de gaten gehouden. Ik heb de privacyinstellingen allemaal op uit staan. Ik gebruik een lokaal account en het One-drive verwijderd. De oude IE heb ik ook verwijderd (de waarschuwingen negerend). Smartscreen heb ik uitgeschakeld (ook de waarschuwing uitgezet).

De machine draait zeer stabiel. Nog geen rara zaken meegemaakt.

Als de machine start, dan wordt er xml data naar Microsoft en Akamai gestuurd (POST). Het lijkt om gegevens over de hardware te gaan, maar dat moet ik nog verder onderzoeken. Wel vreemd dat iedereen het mee kan lezen.

Verder geen bergen data richting Microsoft zien gaan. Misschien is het anders, als men One-drive gebruikt. De versleutelde data is door mij verder niet te bekijken.

Tot nu toe nog steeds veel vertrouwen in het product.
04-08-2015, 01:04 door Anoniem
...bijvoorbeeld omdat de fabrikant failliet is en de drivers dus niet geschikt maakt voor de nieuwste versie.

Lol, ja dat gebeurt natuurlijk alleen bij windows. Not.....
04-08-2015, 10:56 door Anoniem

Heb je daar voorbeelden van?

Ik weet dat linux-bekeerlingen eerder hard huilen over gebrek aan ondersteuning terwijl "gewone windowsgebruikers" eerder diep zuchten en maar weer een nieuwe (te goedkope win)printer of (-)scanner kopen, maar hee, als je wat cijfermateriaal weet om wat meer invulling aan jouw uitspraak te geven, dan laat zien.
Ik heb wel een voorbeeld hoe oudere hardware beter onder Linux werkt. Ik heb onlangs mijn opslag bij City Box opgeruimd en daar trof ik nog zaken als een usb 1.1 10/100 netwerk adapter en een Canon printer. Op Windows 8.1 absoluut niet meer aan de praat te krijgen maar op Mint 17.2 hoefde ik niets te installeren want het werkte out of de box. Nu is de Canon printer een scanner/printer en ik heb de printer zelf nog niet goed kunnen testen maar scannen werkt. Maar hierbij de bevestiging dat je oudere apparaten beter aan de praat krijgt onder een linux distributie dan onder windows.
04-08-2015, 11:03 door Anoniem
Door Anoniem:
...bijvoorbeeld omdat de fabrikant failliet is en de drivers dus niet geschikt maakt voor de nieuwste versie.

Lol, ja dat gebeurt natuurlijk alleen bij windows. Not.....
Goedkoop is duurkoop zeggen ze wel eens.
De 20 jaar oude HP 4M+ printer uit 1995 werkt nog steeds op iedere computer, en is niet kapot te krijgen...

Koop randapparatuur die met standaarden overweg kunnen, in plaats van proprietary protocollen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.