image

Europol: valse biljetten niet herkend door wisselautomaten

woensdag 12 augustus 2015, 15:14 door Redactie, 6 reacties

Criminelen hebben speciale valse eurobiljetten ontwikkeld waarmee ze het nepgeld bij parkeerautomaten en wisselautomaten in casino's voor echt geld kunnen omwisselen. Dat laat een expert van Europol tegenover EenVandaag weten. Het probleem wordt volgens de expert veroorzaakt doordat betaalmachines niet op de kleur van het biljet of het hologram letten.

Vals geld dat voor 'hand tot hand transacties' in bijvoorbeeld winkels wordt gebruikt, beschikt vaak over allerlei visuele echtheidskenmerken. Bij de machines is dit niet nodig en worden de biljetten vooral ontwikkeld om aan de specifieke kenmerken te voldoen waar de machine op let. De expert spreekt van een gevaarlijke trend, omdat er bij machines geen menselijke interactie meer is, behalve de persoon die het biljet invoert. De Nederlandsche Bank (DNB) zegt het probleem niet te herkennen. Vorige maand liet DNB nog weten dat er meer valse eurobiljetten in Nederland waren onderschept.

Reacties (6)
12-08-2015, 17:18 door Anoniem
Wedden dat als oplossing zal worden aangedragen "meer pinnen"? Echt elk excuus is goed.
12-08-2015, 21:30 door Anoniem
Mooie kop: "valse biljetten niet herkend door wisselautomaten"
Als de valse biljetten niet door de wisselautomaat worden herkend is dat toch juist goed. Monopoly geld hopelijk ook niet.
12-08-2015, 23:39 door Anoniem
Quote: "Vals geld dat voor 'hand tot hand transacties' in bijvoorbeeld winkels wordt gebruikt, beschikt vaak over allerlei visuele echtheidskenmerken. Bij de machines is dit niet nodig en worden de biljetten vooral ontwikkeld om aan de specifieke kenmerken te voldoen waar de machine op let. De expert spreekt van een gevaarlijke trend". Mijn mening: Dat is dan het begin van een monetaire crisis waarbij geld waardeloos wordt,banken machteloos, wapenleveranciers tandenloos. De markt van vraag en aanbod d.m.v. ruilhandel van producten wordt de toekomst. Een voorbeeld: 1000 kilo aardappelen ruilen voor een Porsche?
12-08-2015, 23:41 door Anoniem
Door Anoniem: Wedden dat als oplossing zal worden aangedragen "meer pinnen"? Echt elk excuus is goed.
Laat dat nou net de verkeerde oplossing zijn.
13-08-2015, 11:11 door Vandy
Door Anoniem: Mooie kop: "valse biljetten niet herkend door wisselautomaten"
Als de valse biljetten niet door de wisselautomaat worden herkend is dat toch juist goed. Monopoly geld hopelijk ook niet.
Je hebt helemaal gelijk.

Suggestie: "Valse biljetten niet als zodanig herkend door wisselautomaten"
13-08-2015, 11:26 door Anoniem
1000 kilo aardappelen ruilen voor een Porsche?
Nee, man, bitcoins worden het he-le-maal!
(zodra het doorbreekt)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.