image

NL-Alert controlebericht door 7,1 miljoen mensen ontvangen

donderdag 17 december 2015, 17:31 door Redactie, 8 reacties

Het landelijk controlebericht van NL-Alert dat de overheid vorige week maandag verstuurde is door ongeveer 7,1 miljoen mensen ontvangen. Het controlebericht wordt twee keer per jaar uitgezonden zodat mensen kunnen nagaan of hun mobiele telefoon juist is ingesteld voor NL-Alert.

Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie, zoals een grote brand, een dreigende overstroming of noodweer met een tekstbericht informeren. KPN, Vodafone en T-Mobile hebben het controlebericht via hun 2G-, 3G- en 4G-netwerken uitgezonden. Vanaf begin 2016 kan de overheid NL-Alert ook uitzenden over het 4G-netwerk van Tele2.

Steeds meer nieuwe mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld om de berichten van de alarmdienst te ontvangen. Op sommige toestellen moeten gebruikers dit echter zelf doen. De overheid stelt dat in de toekomst NL-Alert standaard op de meeste toestellen die in Nederland worden verkocht zal zijn ingesteld. Het vorige controlebericht dat op 1 juni 2015 is uitgezonden werd door ongeveer 5 miljoen mensen ontvangen. Op maandag 6 juni 2016 zendt de overheid wederom een NL-Alert controlebericht uit.

Reacties (8)
17-12-2015, 22:26 door Anoniem
Kan iemand uitleggen hoe deze bewering stand kan houden als je bij een broadcast niet kan tellen wie de ontvangers zijn?
17-12-2015, 22:50 door FSF-Moses - Bijgewerkt: 17-12-2015, 22:52
Ben niet zo thuis in deze materie maar hoe weten ze nu dat iemand nu wel of niet het testbericht heeft ontvangen of stuurt het toestel wellicht op verzoek van dat testbericht een soort van antwoord terug, wellicht ietwat vergelijkbaar met een Stealth-SMS? Cellbroadcasting is toch éénrichtingsverkeer vanuit de mast (zeg maar) naar het toestel?

Uit de Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Cell_Broadcast):

A Cell Broadcast message is an unconfirmed push service, meaning that the originator of the message does not know who has received the message, allowing for services based on anonymity. Mobile telephone user manuals describe how the user can switch the receiving of Cell Broadcast messages on or off.

Iemand die daar uitleg over zou kunnen geven?
17-12-2015, 23:30 door Anoniem
Door Anoniem: Kan iemand uitleggen hoe deze bewering stand kan houden als je bij een broadcast niet kan tellen wie de ontvangers zijn?

Gewoon een steekproef denk ik.

Als je die netjes samenstelt kun je op basis van een beperkte populatie voldoende nauwkeurige uitspraken doen over een veel grotere populatie.

(de kijkcijfers van televisie zijn op basis van ca 1000 mensen en zeggen ook dingen over miljoenen kijkers.)
18-12-2015, 08:51 door Erik van Straten
Ik ben het volstrekt eens met Anoniem van 17-12-2015 22:26 en FSF-Moses - Bijgewerkt: 17-2-2015, 22:52.

Reden: eerder heb ik al verschillende keren zo'n NL alert ontvangen, maar de laatste niet. Ontvangen berichten tot nu toe:
04-02-2013, 11:51
04-11-2013, 12:00
02-06-2014, 12:00
01-12-2014, 12:00
01-06-2015, 12:00

Ik heb nog steeds dezelfde smartphone, SIM-kaart en provider (KPN). Vorige week maandag was ik op mijn werk toen het luchtalarm getest werd. Ik kan de zendmast zien uit mijn raam en heb altijd uitstekend bereik, maar dat laatste bericht heb ik echt niet ontvangen. Lekker betrouwbaar zo!
18-12-2015, 08:59 door Anoniem
/sarcasme modus aan

Ah, we hebben 7.1 miljoen mensen bereikt. Nog 10 miljoen te gaan.

Hoog tijd om de sirene's uit te faseren; en over te gaan op dit 'fire & forget' systeem.

/sarcasme modus uit

Wanneer gaan de sirene's uit? volgend jaar of het jaar erop.

En dan maar gewoon doen alsof dit een goede vervanger is.

We lijken echt steeds meer op een bananenrepubliek zo.
1 aanval op het telefoonnetwerk en niemand kan gewaarschuwd worden bij een ramp (moedwillige) ramp.
18-12-2015, 10:15 door PietdeVries - Bijgewerkt: 18-12-2015, 10:16
Door Anoniem:
We lijken echt steeds meer op een bananenrepubliek zo.

Ja - we hebben het allemaal erg moeilijk hier! Tjonge, dat die Syrië-vluchtelingen vrijwillig deze kant op komen! Je zou denken dat als ze eenmaal bij de grens lezen dat wij onze luchtalarm sirenes willen gaan vervangen door een systeem per mobiele telefoon, dat ze dan vrijwillig omdraaien en terugsperen naar Syrië!
18-12-2015, 11:35 door Anoniem
Tijdens de test kreeg ik niets binnen (omdat ik in het buitenland zat onderweg naar Nederland, waar dus meteen het probleem nog steekt van van CB messaging, ik kan van buiten de gevaren regio een gevaren regio binnenrijden en gaan slapen naast een treinwagon die op ontploffen staat zonder dat ik dat te horen krijg, immers sirenes doen het niet de hele tijd (zouden mensen gek worden) en de CB berichten worden maar beperkte tijd verstuurd).


Kreeg trouwens maandag nog 3 berichten "DIt is een test....... U hoeft niets te doen. Excuses voor eventueel ongemak".

Over 'vluchtelingen' gesproken, die heb ik in het buitenland heel veel gezien. En geloof me, als je in een vakantiehuisje zit en der lopen 's nachts 40 asielszoekers rondom je auto en je huisje op een verder leeg vakantie park (duh, hoe zou dat nou komen) dan voel je je niet erg prettig en daar is donker ook echt donker....
Toch een stuk minder leuk dan 40 eekhoorntjes, eksters en elanden die je normaal tegenkomt, alhoewel je ook kunt schrikken van zo'n mega-koe met z'n hoofd door je slaapkamerraam.

En dan heb ik het niet niet eens gehad over vorige maand toen ik via Calais naar de Cairngorms reed. Het zijn allemaal jonge mannen rond de 17-25, en vooral in groepen zijn ze levensgevaarlijk. Regelmatig gezien dat ze bakstenen naar vrachtwagens gooien, proberen barricades op te werpen en dan de vrachtwagens leeg roven totdat de Franse politie langs komt en dan vervolgens blijft kijken en geen fuck doet als de chauffeur met rust gelaten wordt.

Ik ben zelf niet erg voor wapens maar ik had mijn Fiskars X5 en Miss Daisy naast mijn gordelslot liggen en in het vakantie huisje onder mijn kussen.
18-12-2015, 16:42 door Anoniem
Door Erik van Straten: Ik kan de zendmast zien uit mijn raam en heb altijd uitstekend bereik, maar dat laatste bericht heb ik echt niet ontvangen. Lekker betrouwbaar zo!

Wat willen we nou? Een broadcast systeem waarbij het nooit 100% gegarandeerd kan worden dat je het bericht
ontvangt, of een indvidiueel systeem waarbij iedere telefoon het bericht acked en het net zo lang her-uitgezonden wordt
tot dat gelukt is? (waarbij je dus "door die enge overheid gevolgd wordt want die weten dat je telefoon aan is")

Het lijkt er op dat hoe het ook werkt, er hier geklaagd wordt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.