De digitale valuta bitcoin is geliefd bij criminelen, zo stelt cybercrime-officier Martijn Egberts in een nieuwe editie van Opportuun, het relatiemagazine van het Openbaar Ministerie (pdf). "We zien dat bitcoins de afgelopen jaren vooral gebruikt zijn als betalingsmiddel in het criminele circuit", aldus Egberts. De anonimiteit van de munt maakt het interessant voor criminelen die bijvoorbeeld geld willen witwassen.
"Het nadeel van bitcoins (en alle andere systemen die de anonimiteit zo groot mogelijk maken) is, dat er snel misbruik van wordt gemaakt door mensen die wat te verbergen hebben. We zien dat bitcoins de afgelopen jaren vooral gebruikt werden als betalingsmiddel in het criminele circuit", laat Egberts weten. Hij merkt op dat pas de laatste twee jaar ook de markt voor het doen van consumenten-betalingen mondjesmaat groeit.
De cybercrime-officier vindt dat het Openbaar Ministerie voldoende kennis in huis moet hebben om te begrijpen hoe bitcoin precies werkt. Het grootste deel van het OM heeft nog geen zaken gehad waarin betalingen met bitcoins zijn gedaan of is witgewassen met bitcoins. "Het systeem daarachter is nog onvoldoende bekend. En of het nu bitcoins heet of iets anders, meer en meer witwastrajecten zullen gaan raken aan dit soort digitale betalingsmiddelen en trajecten. Dus alle afpakofficieren kunnen hun borst nat maken. Dit komt ook echt op hun bordje te liggen", stelt Egberts.
Het Openbaar Ministerie kan bitcoins in beslag nemen en beschikt ook over een eigen bitcoin-wallet. Er is een handleiding gemaakt voor beslag en executiemogelijkheden van bitcoins. Het komt er uit eindelijk op neer dat de bitcoins worden overgemaakt naar de bitcoin-wallet van het OM. Inbeslaggenomen bitcoins die overgemaakt zijn naar de OM-wallet worden vervolgens verkocht via een bitcoinhandelaar. "Na een verbeurdverklaring of ontneming gaat dat geld de staatskas in", aldus de cybercrime-officier.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.