image

Nederland ICT: Wet Computercriminaliteit gaat te ver

donderdag 24 december 2015, 11:01 door Redactie, 5 reacties

Onderdelen van de Wet Computercriminaliteit III die deze week naar de Tweede Kamer werd gestuurd gaan te ver en schaden het vertrouwen in ICT, zo stelt branchevereniging Nederland ICT. De organisatie maakt zich onder andere zorgen over de mogelijkheid om systemen in het buitenland te hacken.

In het geval systemen zich in het buitenland bevinden kan er een rechtshulpverzoek worden gedaan, behoudens uitzonderlijke omstandigheden, zo staat in de memorie van toelichting. "Vervolgens lezen we dat een verzoek aan een buitenlandse aanbieder tot het vertrekken van informatie over hun klant maar een beperkte kans van slagen heeft en ook nog vaak veel tijd kost. Is dit afdoende reden om zo’n zwaar middel in te zetten? Wij vinden van niet", aldus Nederland ICT.

Ook stelt de branchevereniging dat bepaalde aspecten schadelijk voor het vertrouwen in ICT zijn. Nederland is nu een knooppunt voor internetverkeer, een vestigingsplaats voor ICT-bedrijven en heeft de potentie om proeftuin voor nieuwe ICT-toepassingen te worden. De Wet Computercriminaliteit kan dit vertrouwen schaden. "Om de Nederlandse digitale economie veilig te houden is samenwerking tussen politie en ICT-bedrijven essentieel, ook in internationaal verband", zo laat de organisatie weten.

Volgens Nederland ICT trekt de overheid zich met dit voorstel terug achter de digitale dijken. "In plaats van informatie over kwetsbaarheden te stimuleren, gebruiken ze het om zelf te hacken. En in plaats van internationale samenwerking te bevorderen, geven ze de politie de bevoegdheid om ook buiten Nederland in te breken op systemen." Tijdens de Global Conference on Cyber Space toonde Nederland zich nog voorstander van internationale samenwerking bij de bestrijding van cybercrime. En ook het komende jaar zal Nederland als voorzitter van de Europese Unie van cybersecurity een speerpunt maken.

"Het is nu aan de Tweede Kamer om te kiezen tussen deze twee gezichten. Nederland kan niet geloofwaardig pleiten voor internationale samenwerking, om vervolgens op eigen houtje in te breken op systemen als die samenwerking haar niet snel genoeg gaat", merkt Nederland ICT op. Als het aan de branchevereniging ligt wordt er gekozen voor de optie die Nederland uiteindelijk veiliger zal maken. "Want in het huidige voorstel gaan we een grens over."

Reacties (5)
24-12-2015, 15:26 door Anoniem
Vind het maar een zwak verhaal van deze branche-vereniging. Niet alleen de hack bevoegdheid voor het buitenland is een probleem, deze bevoegdheid binnen Nederland is nog een veel groter probleem.Begrijpen deze mensen wel welke consequenties dit heeft voor de ondernemers in deze branche die zij vertegenwoordigen? Ik bedoel, het clubje heet toch NEDERLAND-ict of niet?
24-12-2015, 16:37 door karma4
Door Anoniem:l Ik bedoel, het clubje heet toch NEDERLAND-ict of niet?
Het clubje heeft heel goede belangen voor de lokale ict ondernemers in beeld. Ze reageren niet nationalistisch dat is heel wat anders.
24-12-2015, 17:11 door Anoniem
Misdaad bestrijden is goed. Maar niet op deze manier.
Deze wet maakt het ook mogelijk om verzoeken
Van 'bevriende' niet 'nederlandse partijen'
om iets te doen/Of om iemand in de gaten te houden
of om info te verstrekken over....etc..

Dus NSA verzoekt Nederland om een (Russische)Website te hacken!
Dit kan, in de wet is niet geregeld wat,mag,door wie,waarom,waarvoor etc.
Deze wet is een stap terug!
ICT Nederland/Burgers: Al uw informatie is niet meer veilig voor pottenkijkers of erger!
25-12-2015, 08:30 door Anoniem
Heb ik deze verkeerd om begrepen? Ik meende dat Nederland een rechtshulpverzoek kan doen om in te breken op een computer die in dat land staat, niet dat andere landen aan Nederland een 'rechts'hulpverzoek zouden kunnen doen om in een computer in te breken die dan weer in een derde land zou staan.
25-12-2015, 09:49 door Anoniem
Door Anoniem: Heb ik deze verkeerd om begrepen? Ik meende dat Nederland een rechtshulpverzoek kan doen om in te breken op een computer die in dat land staat, niet dat andere landen aan Nederland een 'rechts'hulpverzoek zouden kunnen doen om in een computer in te breken die dan weer in een derde land zou staan.

Er staat o.a. In de wet comp.crim.3 :

'De diensten zijn bevoegd tot het aangaan van samenwerkingsrelaties met daarvoor
in aanmerking komende inlichtingen- en veiligheidsdiensten van andere landen.'
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.