image

Meldplicht voor cyberincidenten vitale sector naar Kamer

donderdag 21 januari 2016, 14:46 door Redactie, 3 reacties

Als het aan staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie ligt worden organisaties binnen de vitale sectoren verplicht om ernstige digitale veiligheidsincidenten te melden bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Daarvoor heeft Dijkhoff vandaag een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend. De meldplicht gaat in elk geval gelden voor organisaties binnen de volgende sectoren: elektriciteit, gas, kernenergie, drinkwater, telecom, transport (mainports Rotterdam en Schiphol), financiën en overheid. Deze sectoren zijn onderdeel van de vitale infrastructuur van Nederland. Volgens de staatssecretaris kan uitval direct of indirect leiden tot maatschappelijke ontwrichting.

"Tijdige melding maakt een effectievere aanpak van dit soort incidenten mogelijk, met als doel maatschappelijke ontwrichting te voorkomen of te beperken", aldus het wetsvoorstel. Door vitale organisaties wettelijk te verplichten melding te maken van ict-incidenten, moet het NCSC de risico’s voor de samenleving kunnen inschatten én hulp verlenen aan de getroffen organisatie. Bovendien is het NCSC zo in staat andere vitale organisaties te waarschuwen en te adviseren.

Reacties (3)
21-01-2016, 15:17 door potshot - Bijgewerkt: 21-01-2016, 15:20
dit levert 10+ flames op van betweters die het weer beter weten want ze staan aan de wal en omdat het een staatssecretaris is die dit voorstel doet.
mekkeren moet,elke dag.
21-01-2016, 19:47 door karma4
Door potshot: dit levert 10+ flames op van betweters die het weer beter weten want ze staan aan de wal en omdat het een staatssecretaris is die dit voorstel doet. mekkeren moet,elke dag.
Lijkt mij een prima uitbreiding op het beperkte met persoonsgegevens waar AP voor staat. Waarom mekkeren?
21-01-2016, 22:50 door Anoniem
Eeuh. Is dan elke firewall detectie van de bijv. Angler exploit kit een cyberaanval???.
Ze denk zeker dat ik niks beters te doen heb.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.