image

Rechtspraak: geen bevoegdheid voor hacken buitenlandse pc's

donderdag 11 februari 2016, 14:20 door Redactie, 6 reacties

Internationaalrechtelijk gezien is er op dit moment geen bevoegdheid die de politie toestaat om systemen en netwerken binnen te dringen die zich niet op Nederlands grondgebied bevinden, zo liet senior raadsheer Christiaan Baardman, coördinator van het Kenniscentrum Cybercrime van de Rechtspraak, vandaag tijdens een hoorzitting over het Wetsvoorstel computercriminaliteit III aan de Tweede Kamer weten.

Het wetsvoorstel geeft politie de bevoegdheid om systemen in het buitenland binnen te dringen. Volgens Baardman wordt het binnendringen van een computer extra ingewikkeld als niet duidelijk is of het systeem zich wel in Nederland bevindt. Daarbij is er internationaalrechtelijk gezien geen bevoegdheid die landen toestaat om systemen buiten hun grondgebied binnen te dringen.

Baardman adviseerde dan ook, naar Duits voorbeeld, in de wet vast te leggen dat binnendringen in buitenlandse netwerken alleen in zeer uitzonderlijke gevallen mag. Volgens internationaal recht mag het dan wel. Concreet moet het dan gaan om levensgevaar, gevaar voor lichamelijk letsel of vrijheidsbeneming of bedreiging van voortbestaan van staat of mensheid.

Toetsing

Verder pleitte Baardman ervoor dat bij het bestrijden van computercriminaliteit, zowel vooraf, als het Openbaar Ministerie op een computer wil inbreken, als achteraf, als de gegevens zijn verzameld, er een toets door de rechter moet zijn. Die toets moet dan bepalen of het wettelijk is toegestaan (rechtmatigheid), of de verdenking in verhouding staat tot de inzet van het middel (proportionaliteit) en of de inzet van het middel noodzakelijk is (subsidiariteit).

Reacties (6)
11-02-2016, 16:14 door Anoniem
Vreemd dat het nodig is om aan kamerleden het concept van jurisdictie uit te gaan leggen. Het spreekt toch vanzelf dat je jezelf geen bevoegdheden kan toedichten in jurisdicties, waar je geen enkele zeggenschap hebt. Of accepteren de kamerleden het ook indien Belgie of Duitsland morgen eenzijdig beslist dat ze bijvoorbeeld in Nederland (al dan niet digitale) huiszoekingen mogen gaan verrichten ?
11-02-2016, 17:05 door Anoniem
Lijkt wel of de amerikanen dit nederlands proefballonnetje opgelaten hebben om te kijken waar ze hier allemaal tegenaan lopen zonder gezichtsverlies en zonder de juridische impact..
Oftewel, NL is proefkonijnen voor de VS om te kijken of ze hier mee weg zouden komen.
11-02-2016, 18:09 door Anoniem
Amerikanen denken daar blijkbaar anders over.
11-02-2016, 23:09 door Anoniem
Gezien dit advies valt te stellen dat indien de politie op afstand wil hacken ze dit altijd een rechter moeten laten toetsen, met als zeer heldere bekenning dat er vooraf niet uitgesloten kan worden dan men eigenlijk een systeem buiten de Nederlandse landsgrenzen aan het binnendringen is. Criminelen kiezen er met regelmaat voor om services per proxy te laten werken, waarbij het werkelijke systeem in bijvoorbeeld Nederland lijkt te staan, maar in werkelijkheid alleen virtueel daar is. Een IP-adres of colocated systeem in NL zegt geheel niets als je van buitenaf gaat binnendringen. Mocht men niet naar de rechter stappen en de politie blijkt eigenlijk in een systeem in het buitenland te opereren dan valt al snel de hele zaak weg. Wie bij het OM of de politie durft daar op te gokken?
12-02-2016, 08:44 door Anoniem
Door Anoniem: Amerikanen denken daar blijkbaar anders over.
En in een dictatuur ook.
12-02-2016, 13:46 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Amerikanen denken daar blijkbaar anders over.

De VS houdt zich alleen aan internationaal recht wanneer het in haar belang is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.