Een gebrek aan kennis op het gebied van cybersecurity in België biedt kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven, zo stelt de Rijksdienst voor Ondernemend (RVO) Nederland in een onlangs gepubliceerd rapport (pdf). Volgens de RVO is het aantal digitale aanvallen in België het afgelopen jaar verdubbeld en zijn midden- en kleinbedrijven (mkb) de overheidsinstellingen in toenemende mate slachtoffer.
"Tegelijkertijd is deze groep onvoldoende bewust welke risico’s cybersecurity-aanvallen met zich meebrengen en bestaat er maar een gering aantal partijen op de Belgische markt die cybersecurity-oplossingen aanbieden", zo stelt het rapport. De groeiende behoefte aan digitale beveiligingsoplossingen in België biedt dan ook kansen voor Nederlandse ondernemingen.
"De kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven moeten worden gezocht in de vooraanstaande Nederlandse expertise en uitgebreide kennis op het gebied van ICT en cybersecurity en de nog geringe deskundigheid beschikbaar in België", laat de RVO verder weten. In Nederland is er volgens de Rijksdienst al wel een groot kennisreservoir opgebouwd op het gebied van cybersecurity. "Dit kennisreservoir wordt in stand gehouden door de aanwezige opleidingen informatie- en computerbeveiliging aan het MBO, het HBO en de universiteiten."
In België bestaan er weinig gespecialiseerde opleidingen, vormingen en onderzoeken rond informatiebeveiliging. Volgens BISI, de onderzoeksgroep aan de Vrije Universiteit van Brussel, zijn er in de komende drie jaar 3000 tot 4000 nieuwe specialisten in informatiebeveiliging nodig in België. Het rapport van de RVO is ook in België bekend, zo blijkt uit een bericht van Het Belang van Limburg naar aanleiding van het aantal aanvallen op Belgische overheidsdiensten. Die stegen van 405 in 2014 naar 666 in 2015.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.