De privégegevens van duizenden inwoners uit Oegstgeest en Rotterdam waren door een fout via internet voor iedereen toegankelijk, zo hebben de gemeenten vandaag bekendgemaakt. In het geval van Rotterdam gaat het om bezwaarschriften gemeentelijke belastingen. Daarin stonden adresgegevens en het BSN-nummer van ongeveer 25.000 inwoners van Rotterdam in de periode van 1996 tot 2004
De gegevens waren via internet toegankelijk doordat een medewerker van de gemeente Rotterdam vertrouwelijke informatie aan een privécomputer had gekoppeld. Eind februari werd de gemeente Rotterdam door de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gewaarschuwd dat bestanden met privacygevoelige informatie tijdelijk openbaar toegankelijk zijn geweest. Het vermoeden is dat de gegevens in januari en februari 2016 toegankelijk waren, maar de exacte periode is volgens de gemeente moeilijk te achterhalen.
Alle getroffen burgers zijn per brief ingelicht. "U heeft een brief ontvangen omdat uw gegevens voorkomen in de computerbestanden die mogelijk van buitenaf te benaderen zijn geweest. We kunnen niet uitsluiten dat dat gebeurd is. Het risico dat u mogelijk loopt is misbruik door derden van uw persoonsgegevens", schrijft de gemeente Rotterdam. Kopieën van paspoorten of rijbewijs of bankgegevens kwamen niet in de bestanden voor. Tevens stelt de gemeente dat de gegevens niet eenvoudig waren te 'googelen', aangezien er een combinatie van gegevens nodig zou zijn geweest. Wel zijn de zoekresultaten uit Google verwijderd.
In het geval van de gemeente Oegstgeest ging het om naam, geboortedatum, adresgegevens, geslacht en BSN-nummer van ongeveer 6.500 inwoners en 1.500 inwoners die uit de gemeente zijn vertrokken. De gegevens dateren van 2007, 2008 en 2009. Het probleem ontstond doordat een oud-medewerker van een door Oegstgeest gecontracteerde applicatieleverancier destijds vertrouwelijke informatie op zijn laptop had opgeslagen. De man had bij zijn uitdiensttreding de gegevens niet verwijderd.
Door de koppeling van een netwerkschijf aan internet waren de gegevens tussen januari en februari 2016 online benaderbaar. "Er lijkt sprake te zijn van een menselijke fout", aldus de gemeente, die ook door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten werd ingelicht. Na ontdekking van de bestanden is de netwerkschijf van internet losgekoppeld en de indexen van zoekmachines opgeschoond.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.